De Sint en de Fietsersbond delen fietslichtjes en chocolaatjes uit. 

De Sint en de Fietsersbond delen fietslichtjes en chocolaatjes uit. © Dirk Vertommen

Fietsersbond en Sinterklaas delen fietsverlichting uit: “Zo belangrijk dat je goed zichtbaar bent”

Mechelen -

De Mechelse afdeling van de Fietsersbond deelde maandagochtend fietslichtjes uit aan fietsers die niet in orde waren met hun verlichting. Fietsers die wel de juiste verlichting hadden, kregen een chocolaatje. De Fietsersbond kreeg bij de actie hulp van Sinterklaas en sponsor AXA. “We willen het belang van een goede fietsverlichting benadrukken”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Mechelen was maandagochtend in een dichte mist gehuld en dus was goede fietsverlichting eens zo belangrijk. De Fietsersbond, AXA en Sinterklaas trokken daarom de straat op. “We kunnen niet genoeg herhalen hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn”, zegt Jorre Vannieuwenhuyze, voorzitter van de Fietsersbond in Mechelen. “Niet alleen voor de veiligheid van de fietsers is dat belangrijk, maar zeker ook voor de andere weggebruikers.”

Fietsers die niet in orde waren, werden tegengehouden en kregen gratis oplaadbare fietslichtjes. Die werden meteen geïnstalleerd. “Men zegt wel eens dat we fietsers die in fout zijn net belonen”, zegt Vannieuwenhuyze. “Maar het is altijd een moeilijke afweging. We zouden hen ook een preek kunnen geven en hen gewoon wijzen op het belang van fietsverlichting, maar we weten dat er hardleerse fietsers zijn die met die wijze raad niets doen. Daarom kiezen we ervoor om hen lichtjes te geven. Zo zijn ze tenminste veilig.”

Jordy kon zijn weg veilig verderzetten nadat hij een lichtje had gekregen.

Jordy kon zijn weg veilig verderzetten nadat hij een lichtje had gekregen. © Dirk Vertommen

Een kapotte fietsverlichting was het meestvoorkomende excuus bij fietsers die niet in orde waren. “Ook mijn lichtjes zijn stuk”, zegt Marie. “Ik was me er dus bewust van dat ik in fout was, maar ik kon er niets aan doen. Dat de Fietsersbond lichtjes uitdeelt, vind ik wel slim. Het zorgt ervoor dat ik veilig verder kan fietsen. In de toekomst ga ik er ook zeker meer op letten dat ik goede fietsverlichting heb wanneer ik in het donker de baan op ga.”

Ook Jordy Mangasa kreeg lichtjes en kon zijn weg naar school zo veilig voortzetten. “Normaal kom ik met de bus naar school, maar door een staking heb ik de fiets genomen”, zegt hij. “Die fiets staat al heel lang stil en blijkbaar werken de lichten niet meer. Ik had geen tijd meer om nieuwe lichtjes te zoeken. Ik ben dan ook blij met dit initiatief en ik zal ervoor zorgen dat mijn fiets vanaf nu altijd volledig in orde is.”

Het overgrote deel van de fietsers bleek uiteindelijk perfect in orde met hun verlichting. “Gelukkig maar”, zegt Jorre Vannieuwenhuyze. “We willen hen daar graag voor bedanken. Daarom werden de fietsers die wél goed verlicht waren getrakteerd op een chocolaatje.”

Fietsers die niet in orde waren, kregen gratis fietsverlichting.

Fietsers die niet in orde waren, kregen gratis fietsverlichting. © Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio