©  AP

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi veroordeeld tot vier jaar cel

Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnares en de vroegere regeringsleidster in het Aziatische Myanmar, is maandag veroordeeld tot vier jaar cel. Ze werd schuldig bevonden aan het aanzetten tot onrust en het schenden van de coronamaatregelen tijdens de kiescampagne van vorig jaar. Ze kreeg twee jaar voor elk van die aanklachten. Dat meldt een woordvoerder van de Myanmarese junta.

evdgBron: BELGA

De intussen 76-jarige Suu Kyi leidde een verkozen burgerregering die in februari werd afgezet door het leger. Al sinds de militairen in Myanmar opnieuw de macht overnamen, zit ze gevangen.

Oud-president Win Myint werd maandag tot dezelfde straffen als Suu Kyi veroordeeld. Beiden worden evenwel nog niet meteen naar de gevangenis overgebracht. “Ze moeten vanop de plaats waar ze nu verblijven (in hoofdstad Naypyidaw, red.) nog terechtstaan voor de andere beschuldigingen die hen ten laste worden gelegd”, zegt de woordvoerder, zonder meer details te geven.

De voorbije maanden werd Aung San Suu Kyi door de junta steeds meer zaken ten laste gelegd. Ze wordt er onder meer van beschuldigd de wet op de staatsgeheimen te hebben geschonden, corruptie te hebben gepleegd en de verkiezingen te hebben vervalst. In totaal is ze aangeklaagd voor minstens elf feiten. Als ze voor alles schuldig bevonden wordt, kan ze veroordeeld worden tot meer dan 100 jaar cel.

Journalisten hebben geen toegang tot de speciale rechtbank die in Naypyidaw werd ingericht. Evenmin mogen de advocaten van Suu Kyi met de media praten.

Sinds de staatsgreep van begin februari zouden in Myanmar al meer dan 1.300 mensen gedood zijn en meer dan 10.000 anderen opgepakt in het kader van de militaire repressie, zegt een plaatselijke ngo.

Suu Kyi tijdens haar verkiezingscampagne in 2012 

Suu Kyi tijdens haar verkiezingscampagne in 2012 ©  AP