©  BELGA

NMBS schrapt 120 treinen per dag door corona-uitval werknemers

Spoorwegmaatschappij NMBS moet nog meer treinen tijdelijk uit het aanbod halen omdat er door de impact van de vierde golf van het coronavirus te weinig personeel beschikbaar is. Vanaf maandag 6 december zullen er elke dag circa 120 treinritten niet uitgevoerd worden, zo heeft de NMBS eerder aangekondigd. Ook in Antwerpen worden er treinen geschrapt.

Bron: Belga

Zowat 3,2 procent van de dagelijkse 3.800 ritten rijden tijdelijk niet. De treinritten die afgeschaft worden zijn verspreid over vijf verbindingen. Zo wordt één op de vier IC-treinen per uur tussen Antwerpen en Brussel tijdens de week geschrapt.

De S32 Puurs-Essen-Roosendaal rijdt tijdelijk maar om het uur, in plaats van elk half uur. En de S53 tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren valt volledig weg (maar een IC-trein zal wel stoppen in het station van Beervelde).

De spoorwegmaatschappij nam de beslissing omdat er veel werknemers afwezig zijn door ziekte of omdat ze in quarantaine zitten. “In functie van de evolutie van de ziektecijfers zal zo snel mogelijk worden teruggekeerd naar het totale aanbod”, zegt de NMBS in een persbericht.

Door de treinen op voorhand te schrappen, kiest de NMBS naar eigen zeggen voor duidelijkheid voor de reiziger. Anders zou die geconfronteerd kunnen worden met onverwacht afgeschafte treinen. De vierde coronagolf en de strengere maatregelen hebben ook gevolgen voor het aantal treinreizigers. Dat is teruggevallen naar 70 procent van het aantal voor de coronacrisis, zegt de NMBS. In september en oktober was dat nog 80 procent.

LEES OOK. Minder bussen en trams door nationale staking: alternatieve dienstverlening beschikbaar