©  ISOPIX

Max Verstappen bijzonder kritisch na chaos in Saudi-Arabië: “Dit is geen Formule 1”

Max Verstappen en Lewis Hamilton hadden kort na afloop van de Grote Prijs Formule 1 van Saoedi-Arabië een uiteenlopende lezing over hun botsing in de slotfase van de race. Verstappen wilde naar eigen zeggen de eerste plek teruggeven aan Hamilton, nadat hij een bocht had afgesneden. “Ik wilde hem voorbij laten en ging naar rechts, maar hij haalde me niet in”, aldus de Nederlander. “Toen raakten we elkaar. Ik snap echt niet wat daar gebeurde.”

Bron: BELGA

LEES OOK. Lewis Hamilton wint knettergekke GP van Saudi-Arabië na nieuwe aanrijding met Max Verstappen, duo gaat met gelijke punten naar slotrace

Hamilton, die uiteindelijk de race in Jeddah won, was naar eigen zeggen nogal verrast door de manoeuvre van Verstappen. “Ik begrijp niet waarom hij ineens op zijn rem ging staan. Ik reed achterop bij hem en toen ging hij weer door. Later hoorde ik dat hij me voorbij had willen laten.”

Verstappen kreeg voor het afsnijden van de bocht een tijdstraf van 5 seconden van de wedstrijdleiding en liet zijn Britse rivaal daarna alsnog passeren. Hij werd als tweede afgevlagd. “Ongelooflijk wat hier vandaag gebeurde. Ik probeer te racen. Deze sport draait meer om penalty’s dan om racen. Dit is voor mij niet de Formule 1”, zei Verstappen over de boordradio, nadat hij te horen had gekregen dat hij was uitgeroepen tot ‘driver of the day’. “Gelukkig hebben de fans in ieder geval genoten.”

Geen blik waardig

Toen hij in de pitsstraat zijn Red Bull naast de Mercedes van Hamilton had geparkeerd, ontliepen de twee titelrivalen elkaar. Ook op het podium gunden Verstappen en Hamilton elkaar geen blik waardig. Nadat de bekers waren uitgereikt en de volksliederen waren gespeeld, besloot de Nederlander het podium direct te verlaten. De Mercedes-coureurs Hamilton en Valtteri Bottas (derde) vierden met een lid van het Mercedes-team wel een feestje.

 

 ©  ISOPIX

“Dit was een race waarin behoorlijk wat gebeurde”, zei Verstappen met gevoel voor understatement, na een race met onder meer twee rode vlaggen en twee herstarts. “Er zijn veel dingen gebeurd waar ik het niet helemaal mee eens was. Maar het is wat het is. Ik probeer op het circuit alles te geven. Ik heb het in ieder geval geprobeerd. Ik wist op het einde niet zeker of mijn banden het zouden houden. Desalniettemin ben ik nog steeds tweede.”

Als straffen na de incidentrijke race uitblijven, gaan Verstappen en Hamilton beiden met 369,5 punten naar Abu Dhabi, voor de slotrace van het seizoen. “Het zal daar beslist worden. Ik hoop op een goed weekend.”

Hamilton: “Ik wou zo hard en verstandig mogelijk rijden”

Lewis Hamilton boekte in Jeddah zijn derde overwinning op rij en hield daarmee zijn titelkansen gaaf. Maar ook hij begreep niet goed wat er allemaal gebeurd was. Ook Hamilton werd heen en weer gesleurd van de ene emotie naar de andere. De race leek verloren toen Max Verstappen bij de eerste rode vlag een pitstop kon uitsparen. Het zag er opnieuw slecht uit toen de Limburger in de tweede herstart totaal onverwacht binnendoor glipte. Virtueel had Verstappen toen in Abu Dhabi genoeg aan een vierde plaats.

Maar dan viel alles in zijn plooi. In het tweede deel van de race was Hamiltons Mercedes duidelijk sneller en uiteindelijk leverde dat ook de overwinning op. Zij het niet zonder slag of stoot. “Dit was een heel zware wedstrijd op een circuit dat zowel fysiek als mentaal heel uitputtend is”, bracht de wereldkampioen uit. “Ik had me voorgenomen om heel hard te racen en tegelijkertijd heel verstandig. Het moest proper blijven. Maar wat was dit moeilijk.”

 

 ©  AFP

Het meest opvallende incident was de kop-staartbotsing, waarbij Hamilton op de rechte lijn inreed op de achterkant van Verstappen. “Brake testing”, was Hamiltons eerste oordeel vanuit de wagen. Een smerige en gevaarlijke truc waarbij iemand onverwacht van het gas gaat om de andere in de val te lokken. “Ik begreep het niet. Pas later werd me uitgelegd dat Max gevraagd was om mij door te laten, na het eerste incident.”

Hamilton trekt nu met gelijke punten naar Yas Marina, het circuit in Abu Dhabi. Daarmee is dit weekend een succes voor hem. Maar tegelijk is duidelijk dat de dominantie van Brazilië en Qatar weg is. Verstappen had zaterdag de pole kunnen pakken met vier tienden voorsprong. Op dezelfde banden waren ze elkaar waard in de race. “Zij zijn zo ontzettend snel”, zei Hamilton over Red Bull. “Maar wij doen verbluffende dingen met de middelen die wij ter beschikking hebben. Ik ben trots op mijn team.”

Vastgoed

Jobs in de regio