© PDR

Beerschotfans voor, tijdens en na de derby: “Lamkel Zé zou op het Kiel de nieuwe Rik Coppens kunnen worden”

Antwerpen, Kiel -

Een Antwerpse stadsderby is altijd bijzonder, waarbij de gemoederen soms hoog oplopen. Zondag was het opnieuw zover. Rode lantaarn Beerschot speelde een thuismatch tegen den Antwerp, en dat zullen ze geweten hebben op en rond het Olympisch Stadion. “Tijdens een derby kan àlles.”

Een Antwerpse stadsderby is altijd bijzonder en de gemoederen lopen steevast hoog op. Sinds 1987, toen Berchem Sport uit eerste klasse verdween, vonden de duels tussen Beerschot en Antwerp plaats. Zondag was het opnieuw zover. Rode lantaarn Beerschot speelde een thuismatch tegen den Antwerp, dat bovenaan de rangschikking staat, maar dat lieten de fans niet aan hun hart komen. “Tijdens een derby kan àlles.” Mogelijk soms iets te veel.

Bier over me heen

In de wachtrij voor een uitverkocht Olympisch Stadion treffen we André De Zutter (49), woonachtig in het Limburgse Kanne en een echte Beerschotsupporter. “Ik woonde twintig jaar geleden in Antwerpen en bezocht toen af en toe een match. Ik ging naar de Bosuil, maar daar werd ik niet zo fijn ontvangen, want ik kreeg meteen bier over me heen. Misschien omdat ze me niet kenden of omwille van mijn accent. Maar op een wedstrijd op het Kiel werd ik hartelijk verwelkomd. Ze waren blij met elke nieuwe supporter. Nu heb ik mijn hele gezin bekeerd en dus mochten we deze derby niet missen.”

André De Zutter.

André De Zutter. © Patrick De Roo

Marnix Huyge (8), zus Attina (16) en Alexander (17) uit Wilrijk komen voor het eerst naar een stadsderby kijken, samen met papa Dimitri (50), die niet aan zijn proefstuk toe is. “Het is van 2004 geleden dat beide ploegen nog voor een publiek tegen elkaar spelen. We kijken er naar uit want het wordt spannend. Moge de beste winnen. En Beerschot is uiteraard de beste.”

Marnix, Attina , Alexander met papa Dimitri.

Marnix, Attina , Alexander met papa Dimitri. © Patrick De Roo

Leerlingen bekeren

Nog voor het begin van de wedstrijd ligt de omgeving van het stadion op het Kiel al bezaaid met plastic bekers en bierblikjes. En dus gaan meteen na de aftrap medewerkers van de vele supporterscafés aan het stadion aan de slag om alles op te kuisen. Een van hen is Nancy Boen (60), moeder van Timothy Van Daele, de cafébaas van Stadion. “We zijn niet verplicht om dit te doen, maar Beerschot heeft dat toch wel graag.” En blikjes afkomstig van de lokale winkelier steekt ze gemakshalve ook in een van haar vele vuilniszakken. “Na een derby moeten we altijd veel meer opruimen, en zeker als we hebben gewonnen.”

Nancy Boen. 

Nancy Boen. © Patrick De Roo

Ali Abdessaik.

Ali Abdessaik. © Patrick De Roo

Op het terras van café Stadion volgt Ali Abdessaik (27) de match op groot scherm. “Ik woon nu op het Zuid, maar ben geboren op het Kiel. Voor mij is Beerschot de ploeg van ’t Stad.” Waarom zit hij tijdens de derby niet in het stadion? “Ik heb alle respect voor mensen die gevaccineerd zijn, maar wil nog even wachten tot de resultaten van die vaccins bekend zijn. Tegelijk wil ik ook niet valsspelen met een gekopieerd Covid Safe Ticket. Ik hou me aan de wet.”

Mooi voetbal

Tijdens de rust ontmoeten we de prachtig uitgedoste Jacques Coucke (53) uit Vlimmeren. “Mijn zomertenue is nog mooier, met het oude logo van Beerschot, een van de mooiste emblemen van het Belgische voetbal. Ik vind traditie heel belangrijk en ben blij dat er nog steeds een paar echte Antwerpenaren zoals Richie De Laet en Joren Dom op het veld staan. In de Kempen zijn er weinig fans van Beerschot, maar ik probeer als leraar mijn leerlingen te bekeren.”

Jacques en Guido Coucke.

Jacques en Guido Coucke. © Patrick De Roo

Hij is hier met zijn vader Guido (83), afkomstig van het Kiel. “Ik heb mijn eerste derby in 1952 gezien en vroeger was het veel vriendschappelijker. Er werd tijdens een derby wel eens gevochten, maar doorgaans hing iedereen, samen met spelers zoals Marcel Dries (van Berchem Sport, red.) en Vic Mees (van Antwerp, red.), aan de toog.”

Jacques wil nu vooral mooi voetbal zien. “Ik wil mensen zien die de wedstrijd kleuren, spelers die fenomenaal zijn. Dat mis ik vandaag een beetje. Zo zou de verhuis van Lamkel Zé naar Beerschot, in plaats van naar een ploegje in Slovakije, geweldig zijn. Hij is een moderne Rik Coppens. Mensen willen mooi voetballers zien schitteren en daar zorgt die kerel voor.”

Goedkoper abonnement

Sven Hardies, stand-upcomedian en auteur van de Bosuilman-strips, sluit af. Hij is een hevig supporter van roodwit. Hij kon de match helaas niet bijwonen en volgde hem thuis op sociale media, samen met een voormalig voetballer van Germinal Ekeren en fan van Beerschot. “Het was een boeiende wedstrijd met een heleboel kansen, maar geen standaardvoetbal. Eerlijk gezegd had Beerschot met 2-1 kunnen winnen. Radja Nainggolan, die zijn carrière bij Beerschot begon, scoorde weliswaar de enige goal, maar dat had evengoed Joren Dom, die van Antwerp naar Beerschot ging, kunnen zijn.”

Na de match bestormde Beerschot supporters even de grasmat. Sven: “Dat tuig moet eruit. Als die kerel die op het veld stormde om een vuurpijl naar de Antwerp supporters te gooien, veilig zou zijn terug geraakt, in de anonimiteit, had hij waarschijnlijk heel wat schouderklopjes gekregen en voor de rest van de avond gratis gedronken.”

De vuurwerkfan zondag werd door stewards van het veld verwijderd. Ook een slachtoffer werd met een brancard afgevoerd. “Ik zag eerder al veel haat en nijd tussen beide partijen, maar dat soort toestanden zijn nooit een goed idee”, zegt Sven.

Beerschotsupporter Karin Claes (56) zag het ook gebeuren. “Die kerel zal waarschijnlijk een nachtje mogen brommen. Het is hem gegund. Antwerp, Beerschot en KV Mechelen zijn helaas geen goede mixers.” Over de kansen van rode lantaarn Beerschot: “In 1B is het ook plezant en dan wordt mijn abonnement meteen goedkoper.”

Karin Claes. 

Karin Claes. © Patrick De Roo

 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio