De acteurs en actrices van ‘Als Tikka tekent’ zijn er helemaal klaar voor. 

De acteurs en actrices van ‘Als Tikka tekent’ zijn er helemaal klaar voor. ©  kma

De Blockendoos levert tiende productie af: “Enorm blij dat onze musical kan doorgaan”

Zandhoven -

De beslissing van het Overlegcomité om culturele voorstellingen tot 200 personen toch te laten doorgaan, werd in Zandhoven door de cast van de musical ‘Als Tikka tekent’ op een zucht van verlichting onthaald. De tiende productie van kinderdagverblijf De Blockendoos werd vorig jaar al eens uitgesteld. Zoals het er nu uitziet kunnen van 26 december tot en met 2 januari de twaalf voorstellingen toch gespeeld worden in evenementenhal De Populier.

Kristin Matthyssen

De CO2-meter staat aan, de glazen deuren aan de zijkant zijn allemaal open gezet en iedereen draagt een mondkapje: de repetitie zondag in De Populier verliep coronaproof. “We zijn goed bezig. Allez, dat hopen we toch. In de besluiten van het Overlegcomité staat niet meteen iets over repeteren”, zegt Wiff De Block. “Maar vermits we mogen spelen, zullen we ook wel mogen repeteren. Het was héél spannend de voorbije weken. We werken hier al sinds augustus aan. Alles annuleren zou een koude douche zijn, al moet ik zeggen dat de weg naar het podium even fijn is als de opvoeringen zelf. Het maken is even belangrijk als het spelen, zeker in deze tijd, voor al die kinderen en jongeren. We zitten met een hele toffe, werklustige groep.”

Zingen en dansen gebeurt met mondmasker. Niemand wil uitvallen. 

Zingen en dansen gebeurt met mondmasker. Niemand wil uitvallen. ©  kma

Al voor de tiende keer sinds 2003 schreef Wiff De Block de dialogen en de liedjesteksten, terwijl zijn vrouw Edith de kostumering verzorgt, zoon Rein de grafische vormgeving doet, dochter Saar de choreografe is en dochter Lies meespeelt. Kleinkinderen doen er ditmaal niet mee. Kleinzoon Finn Vermeire (12) speelt momenteel in de productie Daens mee, terwijl hij ook al in 14-18 en 40-45 zat. “We hebben de microbe dus doorgegeven”, lacht Wiff.

Waar hij het blijft verzinnen snapt niemand, maar Wiff bedacht ditmaal een verhaal rond Tikka Traumelund, een Noorse schrijfster van kinderboeken. Haar illustraties zijn zo levendig, dat de figuren écht tot leven komen. Het wordt spannend als een konijn verliefd wordt op een wolf en de liefde wederzijds is. Hoe reageren de andere bosdieren? Als Tikka Tekent is een metafoor voor relaties die ogenschijnlijk niet kunnen. “Maar we nemen geen standpunt in”, zegt Wiff.

Emma von Arx (met blauw t-shirt) is het verliefde konijn. 

Emma von Arx (met blauw t-shirt) is het verliefde konijn. ©   kma

Nu de parochiezaal buiten gebruik is, voert De Blockendoos voor het eerst haar voorstellingen op in De Populier. “De mensen zullen meer comfort hebben. We hebben een zittribune gehuurd”, zegt De Block.

Fiona Vanbleu (34) uit Pulderbos kennen veel locals van dansclub Danza. “In deze productie speel ik een uil uit het uilenensemble.” Als habitué - samen met Lies, Stijn en Saar speelde ze in alle tien de producties - kan ze de vergelijking met de negen vorige maken. “Tikka is een heel mooi, eenvoudig verhaal, dat al perfect te volgen is voor kinderen vanaf vijf jaar. Het einde is ook leuk”, vertelt Fiona, intussen zelf mama van Vik (6) en Fré (7), die al eens naar een repetitie kwamen kijken. “We dansen en zingen met mondmasker. Niemand wil in dit stadium uitvallen. Een quarantaine zou rampzalig zijn, omdat ik vrij veel tekst heb die niet zomaar overgenomen kan worden door een vervanger. We zijn dus allemaal extreem voorzichtig.”

Fin Clockaerts uit Viersel. 

Fin Clockaerts uit Viersel. ©  kma

Fin Clockaerts (12) uit Viersel leerde de musicalproducties van De Blockendoos kennen via de dansschool van Saar De Block in Pulle. “Het is de tweede keer dat ik meedoe. Ik ben nu een konijn”, vertelt ze. “Ik dans en zing graag, daarom volg ik ook KSO in Maris Stella in Oostmalle. Ik ben superblij dat de voorstellingen mogen doorgaan. Niet alleen voor mezelf maar vooral voor alle mensen die willen komen kijken.”

Emma von Arx (19) uit Olen heeft als verliefd konijn een van de twee hoofdrollen beet. In 2016 zat ze ook al in Anna Popinska en in 2018 in De Tovertocht. “Veel vaste spelers ken ik intussen. Omdat we zo’n hechte groep vormen is het elke seconde genieten”, zegt de studente vroedkunde, die met twee zwangeren in de groep, onder wie choreografe Saar, in interessant gezelschap verkeert.

Als Tikka tekent, musical kinderdagverblijf De Blockendoos, 26 december-2 januari, evenementenhalf De Populier, Zandhoven, tickets en info www.alstikkatekent.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio