Louis Van Den Eynde met zijn vrouw Annemie Mintjens in mei dit jaar bij de opening van Bar Lowie, de zomerbar die zijn naam droeg op de locatie waar vroeger zijn feestzaal In de Melkkit was. 

Louis Van Den Eynde met zijn vrouw Annemie Mintjens in mei dit jaar bij de opening van Bar Lowie, de zomerbar die zijn naam droeg op de locatie waar vroeger zijn feestzaal In de Melkkit was. ©  kma

Afscheid van kleurrijk ondernemer en jarenlang mee stuwende kracht achter cyclocross Oostmalle

“Verdienste van Louis Van den Eynde om Sluitingsprijs op internationaal niveau te tillen”

Malle -

Louis Van den Eynde (76), jarenlang de drijvende kracht achter de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle en oud-ondernemer in Westmalle, is overleden. “Vader heeft geleefd voor drie man”, zegt zijn zoon Detlev. “Hij was een hele warme mens. Zijn grote oogappel was zijn kleinzoon Xander (12).”

Kristin Matthyssen

Malle is met het heengaan van Louis Van den Eynde weer een kleurrijk figuur armer. Hij stierf in AZ Voorkempen in Malle op 30 november, in het bijzijn van zijn echtgenote Annemie Mintjens. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats.

“Op 20 november zijn we nog samen met de hele familie naar de Superprestige in Merksplas geweest. Dat was een heel mooi moment”, vertelt Detlev Van den Eynde, die nog een broer Guerric heeft. “Halverwege de week die daarop volgde werd hij ziek. Een soort verkoudheid. Maar zijn toestand verslechterde. Vrijdag werd hij opgenomen. Hij kreeg een bloedvergiftiging en orgaanfalen. Dinsdag is hij stilletjes ingeslapen. Dat ons vader geleefd heeft voor drie man, zeker ook met zijn hart, is een troost.”

Een aandenken aan In de Melkkit, de vroegere feestzaal en brasserie van Van den Eynde. 

Een aandenken aan In de Melkkit, de vroegere feestzaal en brasserie van Van den Eynde. ©  kma

Louis Van den Eynde begon in 1966 als slager. Gaandeweg bouwde hij de beenhouwerij verder uit als traiteur. Daarna werd zijn zaak In de Melkkit aan de Antwerpsesteenweg langs het Bergplein in Westmalle een bekende brasserie-eetcafé met feestzaal, en dat tot 2016. Afgelopen zomer opende Bevers & Bevers Event Catering, dat het horecapand had overgekocht, er zomerbar Bar Lowie, als ode aan Louis Van den Eynde. Louis en Annemie bleven er nog tijdelijk wonen in afwachting van de bouw van hun nieuw huis vlakbij het gemeentehuis in Westmalle.

Cyclocross

Louis Van den Eynde (in de auto) en Mon Leys van WSC Oostmalle in 2010 voor de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle op het vliegveld. 

Louis Van den Eynde (in de auto) en Mon Leys van WSC Oostmalle in 2010 voor de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle op het vliegveld. ©  gva

In veldritmiddens was Van den Eynde een bekend figuur. “De Wieler Supportersclub (WSC) Oostmalle organiseerde al heel lang B-crossen”, zegt Mon Leys, nu een van de steunpilaren van het organisatiecomité van de Internationale Sluitingsprijs. “Maar het was Louis die als grote stuwende kracht de cross hier tot een hoger, internationaal niveau wist te tillen, met als hoogtepunt het BK in 2010 dat we mochten inrichten en dat gewonnen werd door Sven Nys. Het werd toen een titanenstrijd tussen Nys en Niels Albert, waarbij Albert ten val kwam op het einde, in een bocht die hier nog altijd de Niels Albertbocht wordt genoemd.”

Louis Van den Eynde beleefde ook mee de hoogdagen met de GvA-Trofee. “Hij kende alle renners en hun entourage, van mechaniekers over verzorgers tot ploegleiders. Toen hij nog beter mobiel was zag je hem op alle crossen. Zijn handelsmerk was zijn hoed. Ik herinner me hoe Louis ooit eens een gelijkaardige hoed aan Michel Wuyts cadeau heef gedaan”, lacht Mon.

Zoon Detlev weet niet precies hoe zijn vader zo sterk in het veldrijden betrokken raakte. “Vroeger was hij voetbalfan, vreemd genoeg zelfs van AA Gent, omdat hij een keeper kende die bij AA Gent speelde. De laatste jaren was hij iets minder met het veldrijden bezig, al bleef hij zeer gepassioneerd de beloftes en nieuwelingen volgen.”

Bovenal was Louis Van Den Eynde een familiemens. Naast zijn vrouw, twee zonen en hun partners laat hij ook kleinzoon Xander (12) en twee pluskleinkinderen achter. Xander was zijn oogappel. “Mijn batterijtje, noemde vader hem. Als baby had Xander veel last van reflux”, vertelt Detlev over zijn petekind en de zoon van zijn broer Guerric. “Ik geloof dat vader toen net geopereerd was, en Xander heeft als kleine toen heel veel op de borst en buik van vader gelegen. Hij moet heel veel die hartslag gehoord hebben. Is daar die sterke band ontstaan?”

De verhuis naar de nieuwe woonst stond nog op het programma. Het is spijtig dat hij die laatste stap niet meer mocht meemaken, maar bij de familie en zijn sportvrienden klinkt toch vooral dankbaarheid voor een heel gevuld leven.

Sven Nys op de Sluitingsprijs in Oostmalle in februari 2015. 

Sven Nys op de Sluitingsprijs in Oostmalle in februari 2015. ©  BELGA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio