Schepen Van den Brande bij het deels herstelde bakhuisje. 

Schepen Van den Brande bij het deels herstelde bakhuisje. © Erik Van Eycken

Herstelling verwaarloosd Moors bakhuisje is van start gegaan: “Erg goede zaak, ook voor de buurtbewoners”

Bonheiden -

Vorige week gingen de herstellingen van de dakconstructie van het bakhuisje in Bonheiden van start. Het bakhuisje op de Oude Baan is een bekend gebouw in de gemeente. Het is geen eigendom van de gemeente, maar is in particuliere handen.

Erik Van Eycken

Het bakhuisje werd beschermd als monument op 22 december 2000. In januari 2007 heeft het gemeentebestuur de eigenaars schriftelijk aangemaand om dringende herstellingswerken uit te voeren. “De eigenaars van het monument zijn verantwoordelijk om het in goede staat te houden. Aangezien er niets ondernomen werd, heeft het gemeentebestuur het agentschap Onroerend Erfgoed Antwerpen hiervan op de hoogte gebracht”, legt schepen van Ruimtelijke ordening Mieke Van den Brande (CD&V) uit. “Door herhaaldelijk aandringen van het bestuur werd door het agentschap dit voorjaar een proces-verbaal opgesteld voor de verwaarlozing van het bakhuisje. Uiteindelijk werd met de herstelling van de dakconstructie deze week gestart”, gaat ze verder.

Het huisje verkeerde in slechte staat.

Het huisje verkeerde in slechte staat. © Erik Van Eycken

Verrast

De gemeente of de schepen werden niet op de hoogte gebracht van de renovatiewerken en reageren dus positief verrast. “Onze mobiliteitsambtenaar reed er voorbij en zag dat de renovatie aan de gang is. We waren dus verrast dat het dossier plots in een stroomversnelling komt, een erg goeie zaak. Ook voor de buurtbewoners. Ook al is het een Moors bakhuisje en maakt het geen deel uit van onze lokale cultuur, is iedereen eraan gehecht”, zegt Van den Brande. Buurtbewoner Eddy Peeters klaagde verleden jaar de staat van het huisje aan. “Het is een plaats waar vele fietsers en wandelaars voorbijkomen. Uit nieuwsgierigheid gaan ze aan het huisje een kijkje nemen. We vrezen voor de veiligheid van deze mensen door de slechte staat van het dak”, luidde het nog in november vorig jaar.

Vooral het dak is aan herstelling toe.

Vooral het dak is aan herstelling toe. © Erik van Eycken

Alarmbel

De gemeente trok dit voorjaar aan de alarmbel bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Het Agentschap heeft de eigenaars aangesproken en een dwangsom geëist wanneer het huisje niet zou worden gerenoveerd. Die boodschap kwam blijkbaar binnen. Wij als gemeente staan niet rechtstreeks in contact met de familie, tenzij er een verbouwingsvergunning nodig is. Dat is voorlopig niet het geval”, zegt de schepen nog. “De kosten zijn uiteraard voor de familie. Ze geeft nog mee dat de gemeente een definitief renovatieplan gaat opvragen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio