Chahid, Mohamed en Abdelhak bij Scum Studios. 

Chahid, Mohamed en Abdelhak bij Scum Studios. © Patrick De Roo

Jongeren van Scum Studios maken documentaire over de impact van corona op hun dagelijks leven

Borgerhout -

De afgelopen twee jaar is er in heel het coronagebeuren te weinig gehoor gegeven aan de stem van de jongeren, stellen ze bij Scum Studios vast. De jongeren van de Borgerhoutse organisatie maakten daarom een documentaire waarin ze in beeld brengen welke impact corona op hun leven heeft. ‘Impact’ ging afgelopen week in première in de Arenberg Schouwburg en zal ook in verschillende scholen worden vertoond.

Elien Van Wynsberghe

Scum Studios is een vzw die in 2017 werd opgericht en gevestigd is in de Borsbeekstraat in Borgerhout. De organisatie realiseert culturele en audiovisuele projecten met als doel het versterken van de audiovisuele vaardigheden van kinderen en jongeren. “Met Scum geven we een platform aan jongeren die anders veel obstakels over moeten om een platform te krijgen”, zegt coördinator Mohamed El Kasmi. Op vier jaar tijd is de organisatie en plek geworden waar wekelijks tientallen kinderen en jongeren terechtkunnen voor workshops en vrijetijdsbesteding.

‘Impact’ is de jongste realisatie van Scum Studios. Aan de documentaire werkten zo’n 25 jongeren mee waaronder Chahid Doudah (17) en Abdelhak El Angouri (24). De eerste woont op het Kiel en wil acteur worden. “Scum Studios heeft me getriggerd om die droom na te jagen”, vertelt hij. “Ze helpen me om beter te worden. Ondertussen volg ik de opleiding ‘Woord en Drama’ en speelde ik al mee in enkele kortfilms.” In ‘Impact’ trok hij de straat op om met jongeren te praten. Abdelhak woont in Borgerhout en neemt sinds twee jaar deel aan de workshops van Scum. “Nu ben ik nog vrijwilliger maar binnenkort begin ik hier vast in dienst als projectmedewerker.”

Abdelhak. Een still uit de documentaire.

Abdelhak. Een still uit de documentaire. © rr

Allebei zijn ze van mening dat er tijdens deze coronapandemie te weinig geluisterd wordt naar de stem van de jongeren. “Met onze documentaire wilden we een inkijk geven in ons dagelijks leven”, vertellen ze. Zo hielden ze een enquête onder jongeren tussen 12-26 jaar die polste naar hun persoonlijke beleving van de pandemie. Wie naar de docu kijkt, leert dat die jongeren massaal aangeven een negatieve impact te voelen. Ze ervaren veel druk, vooral thuis, en ook hun mentale welzijn staat flink onder druk.

De ene mist theater, de andere heeft via muziek een weg gevonden om opnieuw grip te krijgen op zijn leven. Een meisje van een jaar of zes vertelt dan weer dat als corona weg zou zijn, ze haar oma in Marokko wil gaan bezoeken want ze heeft haar al zo lang niet meer gezien. Een tiener zegt op zijn beurt dat hij er depressief van wordt dat zijn sporttrainingen niet meer doorgaan. “De tijd gaat zo traag, er is niks te doen.”

Een still uit de documentaire.

Een still uit de documentaire. © rr

Hopen op impact

De documentaire werd het afgelopen jaar ingeblikt in samenwerking met de stad Antwerpen en met Breedbeeld. “Zelf kom ik er ook in voor”, vertelt Abdelhak. “Voor corona ging ik wekelijks met mijn vrienden op stap. Samen iets gaan eten, samen op café. Dat kon lange tijd niet meer.” Naast jongeren, worden ook experts aan het woord gelaten die bepaalde zaken kaderen.

“We hopen dat deze documentaire een impact heeft”, zegt Mohamed El Kasmi. “Al betwijfel ik het als je ziet dat de buitenschoolse activiteiten opnieuw worden ingeperkt. Niet iedereen heeft de middelen om dat op een andere manier op te vangen. Ook dat zie je in de docu terugkomen, vanuit het perspectief van de jongeren.”

De documentaire werd afgelopen donderdag in première vertoond in de Arenberg Schouwburg. “Met Arenberg zijn we een duurzaam partnerschap aangegaan om onze projecten aan het brede publiek te tonen”, zegt El Kasmi. “We zijn ook door heel wat scholen gecontacteerd. Zij gaan onze documentaire in hun klassen vertonen.”

Een still uit de documentaire.

Een still uit de documentaire. © rr

Impact is ook te zien op Youtube, via deze link. De documentaire zelf start op minuut 42.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio