Eerste schepen Thierry Serrien van Groen en zijn partijgenote Mina Koukas die de tweede schepen wordt voor de groenen.  

Eerste schepen Thierry Serrien van Groen en zijn partijgenote Mina Koukas die de tweede schepen wordt voor de groenen.  ©  Dirk Vertommen

Na politieke malaise levert Groen eerste schepen in nieuw Willebroeks bestuur

Willebroek -

Na maanden politiek gekrakeel in Willebroek, hebben N-VA en Open Vld een nieuwe coalitie gevormd met Groen. CD&V is daarmee definitief uit het bestuur gekegeld. De groenen leveren twee schepenen. Thierry Serrien (49) mag zich voortaan eerste schepen noemen. Voor zijn partijgenote Mina Koukas (48), die nog maar enkele maanden gemeenteraadslid was, is het een echte vuurdoop.

Sven Van Haezendonck

De nieuwe coalitiepartners hebben het akkoord zondagnamiddag bekendgemaakt. In de kanaalgemeente was de sfeer politiek al een tijdje gespannen. Het klimaat raakte uiteindelijk zo verzuurd dat N-VA en Open Vld met hun coalitiepartner CD&V niet meer door één deur konden. CD&V-schepenen Maaike Bradt en Murat Oner speelden hun bevoegdheden kwijt.

Het begon fout te lopen toen CD&V samen met oppositiepartijen Vooruit en Groen tegen een dossier van haar eigen meerderheid stemde. Later staken geruchten de kop op dat CD&V en Vooruit plannen aan het smeden waren voor een alternatieve coalitie. De christendemocraten hebben dat altijd ontkend, maar de malaise in het Willebroekse gemeentehuis was compleet.

CD&V reageert op breuk: “Dit is een ongeloofwaardige coalitie” © rtv

“Nieuwe impulsen”

“Acht maanden geleden zijn we in een crisis beland die voor een vertrouwensbreuk zorgde. We hebben geprobeerd om dat vertrouwen te herstellen, maar dat is niet gelukt”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). Na twee weken onderhandelen, vormen N-VA, Groen en Open Vld nu samen een nieuw gemeentebestuur. “Het akkoord bouwt verder op wat goed gaat, maar tegelijk zorgt het voor een aantal trendbreuken en nieuwe impulsen”, vertelt Bevers.

“Een gemeente als Willebroek kan zich geen drie jaar stilstand veroorloven. Wij nemen onze verantwoordelijkheid”, vertelt Thierry Serrien (Groen). Hij gaat zijn baan als leerkracht Nederlands in het atheneum van Boom voortaan combineren met een mandaat als eerste schepen. Aan die bestuursdeelname koppelden de groenen wel enkele voorwaarden.

Schepenen Luc Piessens en Bavo Anciaux samen met burgemeester Eddy Bevers en hun nieuwe collega’s Thierry Serrien en Mina Koukas. 

Schepenen Luc Piessens en Bavo Anciaux samen met burgemeester Eddy Bevers en hun nieuwe collega’s Thierry Serrien en Mina Koukas. ©  Dirk Vertommen

“Wij merkten dat N-VA en Open Vld open en constructief reageerden op de knelpunten die we aanhaalden. Voor de ruimtelijke planning van onze gemeente mogen we bijvoorbeeld mee het potlood ter hand nemen”, zegt Serrien.

Zijn partij maakt meteen een aantal engagementen wereldkundig. “Wij laten het Europaplein helemaal groen, we gaan voor de cultuur van dertig kilometer per uur en we zorgen voor veilige, uitnodigende fietsinfrastructuur”, legt de eerste schepen uit. Aandacht voor het klimaat wordt op alle domeinen op de agenda gezet.

“Het kwam heel onverwacht”

Mina Koukas kreeg pas zondagmorgen te horen dat de tweede schepenpost van Groen voor haar was. “Het kwam heel onverwacht. Nelleke Van de Ven blijft als raadslid zetelen, waardoor ik schepen word”, zegt Mina. Haar job als verpleegkundige in het AZ Sint-Maarten in Mechelen wil ze graag deeltijds combineren met de nieuwe politieke uitdaging. “We gaan bekijken of het lukt, want ik ben ook mama van twee kinderen.”

Ook voor de liberale schepen Bavo Anciaux verandert er een en ander. “Daarmee kunnen wij een moeilijke periode afsluiten, want het gebrek aan een goede collegiale sfeer was absoluut niet plezierig. Dat woog ook persoonlijk op mij”, zegt hij.

Als voorzitter van het Bijzonder Comité was Anciaux (Open Vld) toegevoegd schepen. Die bevoegdheid staat hij af aan Mina Koukas, maar hij krijgt er wel Omgeving bij. Bavo Anciaux neemt voortaan ruimtelijke planning en milieu mee voor zijn rekening. “Daartoe behoren onder andere het centrumproject en de vervuiling met PFAS in onze gemeente.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio