Een bezoek aan  het recyclagepark moet je voortaan goed vooraf plannen. 

Een bezoek aan het recyclagepark moet je voortaan goed vooraf plannen. © IGEAN

Nu ook afspraak nodig voor bezoek aan containerpark: IGEAN wil overlast Gulkenrode aanpakken

Wommelgem/Borsbeek/Wijnegem -

Vanaf januari zal je het recyclagepark Gulkenrode in Wommelgem niet langer zomaar kunnen bezoeken, op het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Wil je er op dinsdag, vrijdag en zaterdag terecht, dan moet je eerst een reservatie maken. Op de andere dagen kan je wel nog spontaan beslissen om je gesorteerde spullen te brengen. De nieuwe regeling geldt voor de inwoners van Wommelgem, Borsbeek en Wijnegem. Die kunnen vanaf deze week al een reservatie maken voor een bezoek volgend jaar.

Jan Auman

Eerder al beslisten Brasschaat, Ranst en Rumst om samen met uitbater IGEAN te starten met een systeem op afspraak. Het gemeentebestuur van Wommelgem - maar ook dat van Wijnegem en van Borsbeek, die geen eigen containerpark meer hebben - heeft nu eveneens groen licht voor een dergelijk reservatiesysteem gegeven. De drie gemeenten kiezen voor een ‘hybride’ systeem waarbij inwoners moeten reserveren voor een bezoek op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Op woensdag en donderdag blijft het park toegankelijk zonder afspraak. Zondag en maandag is Gulkenrode sowieso gesloten. De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 januari 2022.

“Het intergemeentelijk recyclagepark van Borsbeek-Wijnegem-Wommelgem is met maar liefst honderdduizend bezoekers op jaarbasis het drukst bezochte van de hele IGEAN regio. Dat zorgt geregeld voor lange wachtrijen en -tijden. De impact is zelfs voelbaar bij buren en bedrijven in de buurt. Die zijn niet altijd meer even vlot bereikbaar”, verklaart Bieke Van Baelen, woordvoerder van IGEAN dit ingrijpen.

Een hybride reservatiesysteem kan volgens de uitbater soelaas brengen. “Concreet heeft IGEAN op basis van de bezoekerscijfers van de afgelopen jaren bepaald dat op dinsdag, vrijdag en zaterdag - de drukste dagen - het recyclagepark op afspraak geopend zal zijn. Woensdag en donderdag blijft iedereen welkom zonder afspraak”, licht Van Baelen toe.

 

 © IGEAN

Geen wachtrijen meer

Dankzij een betere spreiding van de bezoekers zullen de parkwachters volgens IGEAN een betere dienstverlening kunnen bieden. “Bezoeken worden gespreid in de tijd, wat ervoor zorgt dat elke bezoeker beter wordt begeleid. Wachtrijen en bijhorende frustraties zullen tot het verleden behoren. Daarenboven zal de algemene verkeerscirculatie op en rond het recyclagepark aanzienlijk verbeteren”, voorspelt Bieke Van Baelen.

IGEAN ontkent dat het minder bezoekers wil bedienen. “Dit systeem biedt plaats voor evenveel bezoekers als vandaag, zij het dat we de aantallen beter kunnen spreiden in de tijd. De voorbije maanden heeft dit systeem al een positieve evaluatie gekregen van de gemeenten die er eerder mee aan de slag gingen.”

De gemeentebesturen van Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem gaven hun akkoord om met dit hybride reservatiesysteem van start te gaan vanaf 1 januari 2022. Niet alleen inwoners uit Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem, maar ook inwoners uit alle zuidelijke gemeenten kunnen hun afspraak op het recyclagepark van Wommelgem reserveren.

Reservatietool

Vanaf maandag 6 december zal een reservatietool op de website igean.mijnrecyclagepark.be verschijnen. Je kan kiezen uit verschillende tijdsloten. “Heb je hulp nodig bij deze reservatie, dan kan je ook bij de collega‘s van klantenbeheer terecht op het telefoonnummer 03-350 08 14”, voorspelt Van Baelen een introductie zonder veel problemen.

 

 © IGEAN

Op de dag van de afspraak moet je je bevestiging van reservatie meebrengen, op je telefoon of op papier. Die geldt vooraan als inkomticket. “Wanneer je op het gereserveerde tijdstip jouw eID in de toegangszuil steekt, zal de slagboom vanzelf openen”, voorspellen ze bij IGEAN. Elk tijdslot geeft een marge van 15 minuten.

Uit de eerste reacties van Wommelgemnaren op sociale media valt af te leiden dat maar weinig inwoners dit als een vooruitgang ervaren. Ze kaatsen de bal terug en vinden dat IGEAN en de gemeenten een en ander maar beter moeten organiseren. Sommigen wijzen ook op de onmogelijkheid om op andere dagen dan de traditionele zaterdag met spullen naar het containerpark te komen en beschouwen de regeling als een aantasting van hun vrijheid. Nog anderen vrezen dat het sluikstorten zal toenemen. Zeker nu de gemeente ook beslist heeft dat de vuilniskar vanaf 2022 niet meer elke week, maar om de veertien dagen aan huis komt.

(jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio