Een koekalfje van deze kudde Black Agnus runderen werd

Een koekalfje van deze kudde Black Agnus runderen werd © evdw

Kalfje niet doodgebeten door wolf

Berendrecht, Stabroek -

Het verminkte kalfje dat vrijdag is aangetroffen in een weide in de Opstalpolder is niet het slachtoffer geworden van een zwerfwolf. Dat bleek uit de autopsie die het Agentschap Natuur en Bos liet uitvoeren.

Plots veel onrust bij houders van schapen en weidedieren, omdat vrijdag een kalfje verminkt werd aangetroffen in een weide op de grens van Berendrecht en Stabroek.

Toen Leo Uytdewilligen vrijdagnamiddag op de weide kwam, trof hij een zwaar verminkt kalfje aan. De dierenverzorger verwittigde onmiddellijk eigenaar Ben Simons, die in die weide een kudde Black Agnus runderen laat grazen. Omdat vorige week al melding was gemaakt van een zwerfwolf in de grensstreek en omdat er ook beelden waren van een wolf die een straat in Essen overstak, werd meteen gedacht dat het koekalfje het slachtoffer was geworden van die zwerfwolf.

Het Leo Uytdewilligen en Brecht Simons bij de kudde Black Agnus runderen.

Het Leo Uytdewilligen en Brecht Simons bij de kudde Black Agnus runderen. © evdw

In opdracht van het Agentschap Natuur en Bos werd zaterdag een autopsie uitgevoerd op het kadaver. Hieruit blijkt dat het kalfje niet het slachtoffer is geworden van een wolf. Wel werden er sporen van een vos aangetroffen. Uit de autopsie bleek ook dat het kalfje niet is gestorven ten gevolge van bijtwonden. Alles wijst erop dat die post mortem zijn toegebracht door een vos. Het is bekend dat de vos ook een aaseter is, die zich wat graag tegoed doet aan dierlijke resten.

Over de juiste doodsoorzaak is op dit moment nog niets geweten. Verder DNA-onderzoek moet voor de volle honderd procent uitmaken wie de bijtwonden heeft toegebracht. Er is dus op dit moment geen enkele indicatie dat het kalfje het slachtoffer is geworden van een wolf.

Het aangevreten koekalfje.

Het aangevreten koekalfje. © evdw

Biolandbouwer Ben Simons: “Het ANB nam het kadaver mee voor onderzoek. Daarna werd het terug gebracht naar de boerderij. Een autopsierapport heb ik niet ontvangen. Ik heb advies ingewonnen en daarna contact opgenomen met de faculteit dierengeneeskunde van de universiteit in Gent. Daar wordt een nieuwe autopsie uitgevoerd.”

Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) is op de hoogte van de jongste ontwikkelingen. “We moeten alert blijven en de mensen waarschuwen als dit het werk is van de wolf. Maar aan de andere kant moeten we hen niet nodeloos bang maken. Toch blijven we alert en houden ook contact met de buren aan de andere kant van de landsgrens.”

Erik Vandewalle

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio