Op de grond, tegen de muren en zelfs het plafond. Het decor komt tot leven. Je weet niet waar eerst kijken.  

Op de grond, tegen de muren en zelfs het plafond. Het decor komt tot leven. Je weet niet waar eerst kijken.  © Marc Peeters

Kerstmagie ontvangt eerste bezoekers: “Geen moment getwijfeld om te komen”

Westerlo -

Het team achter Kerstmagie in het kasteel de Merode in Westerlo zat tot vrijdagmiddag met de billen dichtgeknepen. Maar gelukkig zag het ministerieel overlegcomité geen graten in kleine groepjes die doorheen een historisch kasteel wandelen. “Wij hebben geen moment getwijfeld om met de kleinkinderen langs te komen”, zegt bezoekster Frieda Wens uit Retie.

Marc Peeters

In het gezelschap van een ceremoniemeester trokken zaterdag de eerste bezoekers door het eeuwenoude kasteel, op zoek naar de verdwenen stemmen van het elfenkoor Twinkelings. “Het is voor ons de eerste keer dat we naar Kerstmagie komen”, vertelt Frieda. “Een paar maanden geleden zijn we hier wel naar de musical 1830 komen kijken. Het kasteel spreekt zonder meer tot de verbeelding. Zeker voor de kleinkinderen wordt het een ervaring en eigenlijk zijn we zelf ook nieuwsgierig. Bevreesd zijn ze zeker niet. We hebben tijdens de musical al vastgesteld dat men er hier alles aan doet om alles veilig te laten verlopen.”

De kamers in het kasteel vormen een uniek decor.  

De kamers in het kasteel vormen een uniek decor.  © Marc Peeters

Kerstmagie veilig beleven wil zeggen een mondmasker dragen. Ook de 6-jarige War ontsnapte er deze keer niet meer aan. “Ik vind het niet zo leuk”, zegt de jongen. Eenmaal binnen krijgt hij al snel een taak en mag hij in alle kamers met een druk op de voetknop en het decor tot leven brengen.

War mag met zijn voet de scènes starten.

War mag met zijn voet de scènes starten. © Marc Peeters

Bram (9) heeft al iets meer ervaring met het dragen een mondmasker en heeft al een paar voordelen ontdekt. “Als er koude wind is buiten, voel je die wat minder”, lacht hij.

De kerst-cluedo die de kinderen moeten oplossen en de feeërieke decors doen de ongemakken van het mondmaskertje als gauw vergeten. De tocht door het kasteel duurt een uurtje maar dat is zo voorbij. “De kamer met de snoepjes was de mooiste”, meent War. “Jammer genoeg mochten we er wel niet aankomen.”

De kerstman mag de bezoekers uitzwaaien.  

De kerstman mag de bezoekers uitzwaaien.  © Marc Peeters

“We hebben het mysterie kunnen oplossen”, vertellen de kinderen na de tocht. “En we hebben de boodschap begrepen die de bedenkers van het verhaal hebben willen meegeven.”

Oma Frieda brengt de wijsvinger naar de mond. “We hebben nog kleinkinderen die er door een quarantainemaatregel vandaag niet konden bijzijn. Met hen komen we zeker een van de volgende dagen nog eens terug.”

Vierde keer goede keer

Bedenker-regisseur Luc Stevens is een tevreden man. “De kinderen gaan goed mee in het verhaal. Door corona zijn we van de klassieke Kerstmagie formule met acteurs en figuranten moeten afstappen en toewerken naar volledig een nieuw concept. Er is stevig gewerkt aan het artistieke niveau met professionele stemmen die de verschillende rollen vertolken. Drie versies zijn gemaakt en in de vuilnisbak verdwenen voor we vonden dat het de vierde keer goed zat.” Kerstmagie loopt nog tot en met 26 december.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio