Rope skippers uit heel Europa toonden zaterdag hun spectaculairste kunstjes in de Mechelse stadsschouwburg. ©  Dirk Vertommen

Rope skippers uit heel Europa nemen het tegen elkaar op in Mechelen

Mechelen -

De stadsschouwburg in Mechelen was zaterdag het decor voor een European Show Contest van rope skippers uit zeven landen. Met de strafste kunstjes hebben zeventien ploegen het tegen elkaar opgenomen. Dat voelde heel goed na bijna twee jaar zonder internationale wedstrijden, ook al was de show zonder echt publiek.

Sven Van Haezendonck

Het was de eerste keer dat ROM Skippers Mechelen zo’n kampioenschap mocht organiseren in samenwerking met de Europese federatie ERSO. Best wel een erezaak. “Het kampioenschap bestaat uit demo’s van vier tot zes mensen die een spectaculaire show brengen”, zegt coördinator Michel Grisar.

De organisatie was om verschillende redenen een bijzonder spannende onderneming. Ook al door de coronapandemie ons nu al meer dan anderhalf jaar in de ban houdt. “Wij wilden al langer graag eens een kampioenschap organiseren in Mechelen, maar corona kwam ertussen. Nu hebben wij een tweede kans gekregen. Het is altijd leuk om onze stad en onze sport te promoten”, legt Michel Grisar uit.

Michel Grisar van ROM Skippers Mechelen coördineerde heel het kampioenschap.  ©  Dirk Vertommen

Voor het kampioenschap zakten 140 rope skippers uit zeven landen naar de Dijlestad af. Het European Show Contest verwelkomde deelnemers uit Denemarken, Duitsland, Hongarije, Nederland, Tsjechië en Zweden. “De meeste deelnemers waren tussen de 14 en de 25 jaar.”

Geen Mechels team

De ROM Skippers waren er zelf niet bij. “Wij kregen helaas niet op tijd een team klaargestoomd, waardoor wij niet konden deelnemen aan de selectie”, vertelt Michel. Drie van de twintig ploegen moesten op de valreep hun deelname afzeggen. Ook publiek was door de nieuwe coronamaatregelen niet welkom.

Het maakte er de pret er uiteindelijk niet minder om. Het aanmoedigende gejuich van de andere deelnemers compenseerde een anders volle zaal ruimschoots. Thea Freyvall Jonassen en was samen met haar ploeg en coach Asta Pil Heltborg Nielsen vanuit Denemarken naar België afgereisd.

Thea Freyvall Jonassen en coach Asta Pil Heltborg Nielsen waren blij dat ze erbij waren. ©  Dirk Vertommen

“Na alle beperkingen door corona is het zo fijn om hier te zijn. Het is leuk om opnieuw aan een competitie te kunnen deelnemen”, zegt Thea. Voor hun team is het de eerste keer dat ze deelnemen aan zo’n kampioenschap. “Het voelt een klein beetje als een terugkeer naar het normaal.”

De Deense rope skippers verblijven in Hotel Elisabeth. Voor lokale hoteliers die door de pandemie al zwarte sneeuw hebben gezien, is dat meegenomen. “Zondag keren wij al opnieuw naar huis. We hebben net tijd genoeg om de stad wat te ontdekken. Al zijn bij ons in Denemarken de beperkingen momenteel minder groot dan hier. We moeten ook een mondmasker dragen en onze coronapas tonen, maar wij kunnen wel nog naar concerten”, vertelt coach Asta.

Rope skipping is spektakel alom. ©  Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio