Wouter Bollansée (Vlaams Belang) in gesprek met de politie. 

Wouter Bollansée (Vlaams Belang) in gesprek met de politie. © VB 

Vlaams Belang voert actie aan smalle doorgang werf in Dorp

Zoersel -

Vlaams Belang Zoersel voerde zaterdag actie in Zoersel-Dorp aan het vroeger gemeentehuis dat een tijdje geleden verkocht werd door de gemeente en nu gerenoveerd wordt. De aannemer heeft een deel van het fietspad ingenomen voor zijn werf, waardoor de fietsstrook nu gevaarlijk smal is. Na eerder protest van Vlaams Belang is er nu wel een lokale fietsomleiding, maar Vlaams Belang riep zaterdag alsnog de politie op voor vaststellingen.

Kristin Matthyssen

Door de werfopstelling aan Dorp 38 is er voor voetgangers en fietsers momenteel slechts een doorgang van 60 centimeter beschikbaar naast de drukke N14. Uit een afschrift dat Vlaams Belang Zoersel kreeg van de door de gemeente afgeleverde vergunning voor ‘inname van openbaar domein’ blijkt dat de voorwaarden waaronder deze toelating werd verleend met de voeten werden getreden. Zo moet er wanneer het fiets- en/of voetpad worden bezet, een al dan niet afgebakende zone worden voorzien voor de zwakke weggebruiker.

Volgens Filip Vorsselmans, ondervoorzitter van Vlaams Belang Zoersel en landmeter, zondigt de aannemer tegen het eigen voorstel zoals hij het zelf op het plannetje heeft ingetekend om zo een vergunning te kunnen verkrijgen.

De doorgang is er gevaarlijk smal. Inname van de openbare weg is er verder niet mogelijk door de stoep.  

De doorgang is er gevaarlijk smal. Inname van de openbare weg is er verder niet mogelijk door de stoep.  ©  rr

Wouter Bollansée, voorzitter van Vlaams Belang Zoersel: “Deze situatie gaat, wanneer er niets gebeurt, volgens de vermelding op de aangevraagde vergunning blijven bestaan tot 30 juni 2022. De gemeente moet dit gedoogbeleid van overtredingen, die levensgevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg hebben, onmiddellijk stoppen en kordaat ingrijpen.”

Vlaams Belang Zoersel belde de politie zaterdag voor vaststellingen, omdat naar eigen zeggen de gemeente geen structurele actie ondernam. De signalisatie voor fietsomleiding die de aannemer opstelde vindt geen genade in de ogen van Vlaams Belang. Wouter Bollansée: “We hebben twee uur op de politie staan wachten en zagen onder meer een rolstoel, elektrische rolstoel, gehandicapten met een driewieler, iemand op rollerskates op zeer onveilige manier passeren.”

Aan de omleidingssignalisatie staat wel een verbodsbord voor fietsers. Driewielers of iemand in een elektrische rolstoel mogen er niet meer passeren. Wouter Bollansée liet door de politie foto’s maken van de niet conforme breedte van de doorgang. Bollansée stelt in zijn melding Liesbeth Verstreken (N-VA) aansprakelijk voor deze levensgevaarlijke situatie. “Als burgemeester is zij eindverantwoordelijke om de veiligheid van de Zoerselaar te garanderen.”

Burgemeester Verstreken beaamt dat de aannemer geen correcte gevolgen heeft gegeven aan het charter dat de gemeente hanteert in deze gevallen. “Wij hebben hier regels voor en die werden inderdaad niet opgevolgd. Onze diensten en mobiliteitsschepen zijn ermee bezig geweest en er is nu een omleiding die verplicht gevolgd moet worden. Zwakke weggebruikers kunnen ook altijd aan een oversteekplaats veilig oversteken om het fiets- of voetpad aan de overzijde van de baan te gebruiken om langs die plaats te passeren.”

Iemand op rollerskates.  

Iemand op rollerskates.  ©  rr

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio