255 Mechelaars haalden vrijdag en zaterdag hun bestelde bomen, struiken en bijenbosjes op. 

255 Mechelaars haalden vrijdag en zaterdag hun bestelde bomen, struiken en bijenbosjes op. ©  Stad Mechelen

Jaarlijkse groepsaankoop bomen focust ook op bijenbosjes

Mechelen -

Voor het derde jaar op rij organiseerde de stad Mechelen een groepsaankoop voor bomen. Meer dan 250 inwoners bestelden samen 389 bomen, 298 haagpakketten en 113 bijenbosjes. Die laatste zijn nieuw in het aanbod.

Sven Van Haezendonck

255 Mechelaars haalden vrijdag en zaterdag hun bestellingen op in het oude stadsmagazijn in de Grote Nieuwedijkstraat. “Alle bomen die ze in hun tuinen planten, zijn goed voor een bos van vier hectare. Het zijn o zo belangrijke groene stapstenen voor dieren en insecten”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

De uitbreiding van het aanbod met bijenbosjes heeft alles te maken met een bijenplan. Na de nodige studies door Natuurpunt moet dat begin volgend jaar klaar zijn. Hierdoor kan de stad haar groenbeheer aanpassen aan de diertjes.

LEES OOK: Schoolkinderen planten mee aan droom: een plein vol krokussen

Nectar en pollen

Bijenbosjes zijn plantensoorten die specifiek werden gekozen omwille van hun goede eigenschappen voor bestuivende insecten, zoals bijen. Ze zorgen voor voldoende nectar en pollen. Het gaat bijvoorbeeld om zoete kers, hondsroos en wilde liguster.

In het aanbod zaten ook meer fruitbomen en -hagen zoals bessenstruiken en perenbomen. “Die zijn niet alleen aangenaam voor bijen, maar ook voor ons.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio