Schooldirecteur uit Puurs-Sint-Amands verbolgen over uitspraken Jan Jambon: “U schoffeert een hele sector”

Puurs-Sint-Amands -

Gunter Aerts, directeur van vrije lagere school Twinkelveld uit Puurs-Sint-Amands, reageert verbolgen op de uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Jambon noemde de laatste week voor de kerstvakantie, wanneer de scholen zullen sluiten, “een week met weinig pedagogische impact.” In een opiniestuk op VRT NWS uit Aerts zijn bezorgdheden.

svoBron: VRTNWS

Aerts is naast directeur ook lid van de DCBaO of de directiecommissie basisonderwijs van katholiek onderwijs Vlaanderen. “In twee zinnen heeft u gisteren getoond dat u geen respect heeft voor de sector en hun professionaliteit niet erkent.” Jambon voegde namelijk nog toe dat er in die laatste week nog “een kerstfeestje hier en nog wat voorlezen en weet-ik-veel-wat-daar” voorkomt. Dat valt bij Aerts niet in goede aarde.

“Deze minachtende toon weegt voor een onderwijsprofessional zwaarder dan eerder welke coronamaatregel. Ook de hypocrysie druipt ervan af.” Hij wijst ook op pedagogische belang van voorlezen, iets waar de week voordien, tijdens de voorleesweek enorm werd op ingezet. “U, als spreekbuis voor heel Vlaanderen, schoffeert een hele sector!”

Aerts stelt zelfs in het opiniestuk, dat Jambon op deze manier bijdraagt aan het lerarentekort. Omdat het onderwijs nu opnieuw moet vechten tegen vooroordelen en onwetendheid. “Maar dat verhaal lees ik u wel eens een andere keer voor”, klinkt het.

Voorleesweek

Lieven Boeve 

Lieven Boeve ©  Kris Van Exel

Topman van het Katholiek onderwijs, Lieven Boeve, kon het enkel maar eens zijn met de directeur. “De minister miskent de pedagogische kwaliteiten van het basisonderwijs net op een moment dat personeel al op zijn tandvlees zit, dat is dubbel jammer”, zegt Boeve. “Je kan niet de ene week een voorleesweek organiseren omdat het belangrijk is, en dan een week later zeggen dat voorlezen pedagogisch niet belangrijk is. Ook de kerstfeestjes en vieringen zijn belangrijk, want op school leer je niet enkel leren maar ook leven.”

Ook bij het Gemeenschapsonderwijs zitten ze verveeld met de uitspraken. “De laatste weken werken wij rond welbevinden en worden er bijvoorbeeld nieuwjaarsbrieven geschreven. Dat lijkt misschien een leuke randactiviteit, maar dat is net een zeer taalkundige oefening. Ook voorlezen is zo waardevol voor de taalvaardigheid van onze kinderen”, zegt woordvoerder Nathalie Jennes.

Die afkoelingsweek komt overigens veel te laat, reageert Koen De Backer van de onderwijsvakbond VSOA. “Elke week is volgens ons even pedagogisch. Wij betreuren enorm dat dit dan de motivatie is van de minister om de afkoelingsweek in te roepen. Je zou toch mogen verwachten dat de pauzeknop wordt ingedrukt om dat het hier brandt.”

“Jambon wil niet schofferen”

De woordvoerder van Jambon reageerde intussen op de uitspraken bij VRT NWS. “Het laatste wat hij (Jan Jambon red.) wil, is schofferen, hij heeft net veel respect voor leerkrachten.” De woordvoerder nuanceert door toe te voegen dat er in de laatste week “minder kennisoverdracht is en er wel al eens een feestje wordt gegeven”.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio