Honden zijn de grootste “coronaslachtoffers”, maar er komen ook veel knaagdieren en katten binnen bij Veeweyde, vertelt Morgane van Ravestyn. 

Honden zijn de grootste “coronaslachtoffers”, maar er komen ook veel knaagdieren en katten binnen bij Veeweyde, vertelt Morgane van Ravestyn. © Wouter Adriaensen

Dierenasiel Veeweyde zit met wachtlijst voor knaagdieren: “De schaamte om een dier naar het asiel te brengen, is weg”

Ravels -

Corona en controles zorgen ervoor dat de dierenasielen vollopen. Veeweyde in Ravels, het grootste asiel van de Noorderkempen, zit aan de maximumcapaciteit voor honden en werkt met een wachtlijst voor knaagdieren.

Wouter Adriaensen

De mens is een wispelturig beestje. Aan het begin van dit jaar wou iedereen een dier in huis halen, vandaag wil iedereen er weer van af. “Coronaslachtoffers”, noemt Morgane van Ravestyn hen. Zij werkt bij Dierenasiel Veeweyde in Ravels en op Play4 was ze te zien als expert in het programma Viervoeters. “Het gaat dan vooral om honden. Ze werden meestal aangekocht bij broodfokkers omdat ze dan het snelst in huis konden zijn. Maar ze zijn slecht gesocialiseerd en komen meestal niet in contact met andere dieren. Door de lockdown leerden ze bovendien niet om alleen te zijn.”

Veeweyde heeft ondertussen de maximumcapaciteit van ongeveer zeventig honden bereikt. “Daar zijn heel veel in beslag genomen dieren bij. Het is natuurlijk goed dat de controles van Dierenwelzijn (van de Vlaamse overheid, red.) strenger zijn. Maar als mensen een gezinshond zoeken, moet ik hen teleurstellen. Dit zijn honden met een rugzakje, die vragen meer tijd en geduld. Als het perfecte huisdier dan toch eens binnenkomt, hebben we daar meestal direct tien tot twintig kandidaten voor.”

Geen cadeau

Ook knaagdieren worden massaal binnengebracht. “We hebben dubbel zoveel konijnen zitten als anders. Er staan tachtig knaagdieren op onze wachtlijst. Hier is geen plaats voor hen en ook andere opvangcentra zitten overvol. Ook konijnen, cavia’s en hamsters vragen tijd en aandacht en die hebben de mensen blijkbaar niet meer. De diertjes komen hier ongesteriliseerd of ongecastreerd, met lange tanden en onverzorgde nagels binnen.”

Morgane verbaast zich vooral over de openheid van de baasjes die hun huisdieren aanbieden. “Ze komen ervoor uit dat het een impulsaankoop was. De schaamte om de dieren naar een asiel te brengen, is helemaal weg. Ze willen er gewoon van af. Mensen moeten dan ook goed nadenken voor ze een huisdier kopen. Doe ze alsjeblieft niet cadeau tijdens de eindejaarsfeesten. Voor een hond zorg je tien à vijftien jaar, voor een kat twintig jaar.”

Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor de overheid. “We krijgen een jaarlijkse subsidie van 3.000 euro, maar dat geld is direct op. We krijgen wel een dagvergoeding voor inbeslagnames. Maar het blijft onbegrijpelijk dat je nog altijd zomaar een knaagdier kunt kopen bij een dierenwinkel, ongeacht je leeftijd of je thuissituatie.”

 

 © Wouter Adriaensen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio