De Nøkkvi werd aan de Oude Kaai aan land gebracht. 

De Nøkkvi werd aan de Oude Kaai aan land gebracht. © Wouter Adriaensen

Vikingschip Nøkkvi uit kanaal gevist om te overwinteren

Turnhout -

Na een eerste seizoen op het kanaal Dessel-Schoten is de Nøkkvi uit het water gehaald. Het levensgroot schaalmodel van een Vikingschip uit de negende eeuw wordt deze winter opgelapt en vaart in mei weer uit.

Wouter Adriaensen

De Nøkkvi is eigendom van het Turnhoutse Viking Genootschap, dat ruim 20 jaar geleden door Erik De Quick werd opgericht. Dat omvat onder meer Esonorm, het Europees Studie- en Onderzoekscentrum voor Noordse Oudheidkunde, Runen en Mythologie, en de levende geschiedenisgroep de Scaldingi, genoemd naar de stam van de Scheldevikingen.

“Een professionele scheepsbouwer, een lid van onze vereniging, maakte deze reconstructie op schaal 1:3 van het Gokstadschip”, vertelt Erik. “Dat is een Vikingboot uit de negende eeuw die in 1880 in een grafheuvel in Noorwegen gevonden is. Met dit soort oorlogsschepen kwamen de Vikingen tussen de achtste en de tiende eeuw naar West-Europa en Engeland.” Archeologische vondsten wijzen erop dat ze daarbij ook in de Kempen belandden.

Belevingstochten

Liggeld in de Oud-Turnhoutse jachthaven, verzekering, onderhoud… Net zoals elke boot kost de Nøkkvi geld. Daarom organiseerde het Turnhoutse Viking Genootschap de voorbije maanden belevingstochten. Tijdens een roeitocht over het kanaal Dessel-Schoten werden de opvarenden ingewijd in de geheimen van de Noormannen. “Met meer dan honderddertig passagiers hebben we er een goed seizoen opzitten. We komen net uit de kosten.”

De komende maanden mag de Nøkkvi uitrusten in een loods. “Dit soort boot moet je normaal om de vier jaar aan land brengen.” Na een stevige roeitocht van een Oud-Turnhout naar Turnhout haalde een kraanwagen van transportbedrijf Goyvaerts uit Beerse de 1,5 ton zware boot uit het kanaal aan de Oude Kaai.

“We gaan het schip onderhouden en controleren”, legt Erik De Quick uit. “Daarnaast willen we het zeilklaar maken en nog enkele kleine aanpassingen uitvoeren. Het is bovendien de bedoeling dat er een dekzeil voor de Nøkkvi gemaakt wordt. De voorbije dagen heeft het geregend waardoor we vanochtend moesten pompen voor we konden vertrekken. We hopen dat we zo nog een aantal jaar kunnen genieten van onze boot en veel opvarenden mogen verwelkomen.”

Het Turnhoutse Viking Genootschap wil vanaf mei opnieuw tochtjes met de Nøkkvi aanbieden.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio