Stefan Van den Eynden houdt de weggeefkast open om schepen Bart Michiels de kans te geven een boek te schenken. Burgemeester Mien Van Olmen kijkt toe. 

Stefan Van den Eynden houdt de weggeefkast open om schepen Bart Michiels de kans te geven een boek te schenken. Burgemeester Mien Van Olmen kijkt toe. © Hans Otten

Weggeefkast op dorpsplein geeft startschot voor meer beleving in Morkhoven

Morkhoven -

Op initiatief van enkele inwoners van Morkhoven heeft het stadsbestuur van Herentals een kloeke weggeefkast op het dorpsplein geïnstalleerd. Die vormt meteen de voorbode van een masterplan voor het deeldorp.

Hans Otten

In de Herentalse wijk Sint-Janneke staat al een weggeefkast op het binnenplein van woonproject De Gagel, maar het exemplaar dat nu een plaatsje heeft gekregen op het dorpsplein in Morkhoven is in feite de eerste waar iedereen nog bruikbare spullen in kan steken of gratis uit kan halen. Het was coördinator Stefan Van den Eynden van het buurtinformatienetwerk (BIN) Morkhoven die maanden geleden in de bijhorende Facebookgroep het idee voor een weggeefkast lanceerde.

“In die groep probeerde ik al sinds vorig jaar wat positieve dingen te lanceren in deze donkere coronatijden, om mensen die het wat moeilijker hebben te helpen en meer met elkaar te verbinden”, vertelt Van den Eynden. “Het was Hilde Bogaerts die met het idee van een weggeefkast op de proppen kwam. Ik vond dat een geweldig idee en heb contact gelegd met het stadsbestuur en participatieambtenaar Jo Spiessens. Die hebben er mee hun schouders onder gezet.”

Stefan Van den Eynden nam contact met het stadsbestuur om het idee van de weggeefkast ten uitvoer te brengen. 

Stefan Van den Eynden nam contact met het stadsbestuur om het idee van de weggeefkast ten uitvoer te brengen. © Hans Otten

Goed gevuld

In de kast is intussen een grote verscheidenheid aan spullen te vinden: van cd’s en boeken over keukengerief en porselein tot speelgoed en interieurspullen. In feite is alles er welkom, behalve voedingswaren en dranken, kleding, medicatie of scherpe voorwerpen. Gebruikers worden aangemoedigd om er alleen uit te nemen wat ze echt kunnen gebruiken.

“Het enthousiasme om de kast te vullen is groot, we moeten het zelfs een beetje afremmen”, zegt Stefan Van den Eynden met een lachje. “We zijn met vijf vrijwilligers die iedere dag even komen kijken hoe het ermee staat. Het vinden van de juiste plek voor de kast was ook een uitdaging. Ze mag niet te verdoken staan om plundering tegen te gaan, maar ook niet te fel in het zicht, want dan is de drempel om er iets uit te nemen misschien te hoog.”

De weggeefkast steekt vol met de meest uiteenlopende spullen voor huis, tuin, keuken en ontspanning.

De weggeefkast steekt vol met de meest uiteenlopende spullen voor huis, tuin, keuken en ontspanning. © Hans Otten

Meer beleving

Toch is het systeem niet uitsluitend voor mensen in armoede bedoeld. “Van dat stigma moeten we af, elke Morkhovenaar kan hier iets uitnemen”, zegt de Herentalse schepen voor Welzijn Bart Michiels (CD&V). “Ik ben vooral blij dat dit initiatief ontstaan is bij BIN Morkhoven. Een BIN wordt meestal geassocieerd met negatief nieuws, maar dat van Morkhoven zet juist positieve acties in gang. Met de weggeefkast geeft het BIN Morkhoven meteen eigen, solidaire smoel.”

Voor burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) is het project een mooi voorbeeld van cocreatie, waar het stadsbestuur naar streeft. “We willen initiatieven die vanuit de burgers komen meer ondersteunen. Het is meteen de aanzet tot grotere plannen voor Morkhoven. Op en rond het dorpsplein valt voorlopig niet zoveel te beleven. Met de lancering van een wekelijkse markt in maart volgend jaar zetten we een volgende stap. Daarna willen we in dialoog met de inwoners werken aan een masterplan voor het dorp om meer beleving te brengen en de sociale cohesie te versterken.”

binmorkhoven1@gmail.com

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio