Op acht locaties in de provincie Antwerpen komen er in totaal vierhonderd laadpunten met ultrasnelladers bij. 

Op acht locaties in de provincie Antwerpen komen er in totaal vierhonderd laadpunten met ultrasnelladers bij. © Marc Herremans

Op deze grote verkeersassen in onze provincie komen er ultrasnelladers bij

Antwerpen -

Op 49 locaties langs grote en drukke verkeersassen in Vlaanderen komen er ultrasnelladers voor elektrische voertuigen. Acht daarvan met in totaal vierhonderd laadpunten liggen in de provincie Antwerpen. De ambitie: voor juni 2024 om de 25 kilometer infrastructuur aanbieden om te laden.

Sven Van Haezendonck

De Vlaamse overheid lanceerde afgelopen zomer een projectoproep. Daar kwamen voor onze provincie acht locaties uit: de carpoolparkings van Loenhout en Rumst langs de E19 en die van Lille en Oelegem-West langs de E34. Daar worden telkens zestig laadpunten geïnstalleerd.

“Met het oog op de omschakeling naar zero-emissievoertuigen, zoals opgenomen in het Vlaams Klimaatplan, is een versnelde uitbouw van laadinfrastructuur noodzakelijk. De parkings langs grote en drukke verkeersassen zijn belangrijke strategisch gelegen locaties”, zegt Lydia Peeters (Open Vld),Vlaams minister van Mobiliteit. Zij trekt 5,4 miljoen euro uit voor het project.

“Overal snel en dichtbij laden’

Voorts zijn er ultrasnelladers gepland in de dienstenzones van Brecht en Minderhout op de E19 richting Nederland. In de dienstenzone van Gierle op de E34 komen er in de twee richtingen. Ze krijgen allemaal veertig laadpunten. “Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat ze overal snel en dichtbij kunnen laden. Zo stimuleren we de transitie”, vertelt Peeters.

Binnen dit en twee jaar komen er in Vlaanderen in totaal 12.600 laadpunten bij, in onze provincie zeker 2.400. De volgende projectoproep voor ultrasnelladers staat begin 2022 op het programma. “Mensen die elektrisch rijden, laden in de eerste plaats thuis en op het werk op, maar onderweg moeten ze ook altijd kunnen laden.”

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio