©  Guy Puttemans

Minister Dalle bevestigt: jeugdorganisaties mogen niet binnen spelen, “buitenactiviteiten mogen wel”

Door de beslissingen van het Overlegcomité mag de jeugdsector geen binnenactiviteiten meer organiseren, terwijl buitenactiviteiten wel nog mogen. Dat bevestigt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vrijdagavond.

Eline DebieBron: BELGA

“Deze maatregelen komen hard binnen. Niet alleen wat betreft de jeugdsector, maar ook wat betreft de kinderen die vanaf 6 jaar een mondmasker moeten dragen. Maar we moeten ermee door”, laat de minister weten.

Het Overlegcomité besliste dat vanaf zaterdag de mondmaskerplicht wordt uitgebreid naar alle kinderen vanaf 6 jaar. Ook worden dan alle private bijeenkomsten en activiteiten in binnenruimtes verboden, ook georganiseerde activiteiten. Enkel voor sport, privébijeenkomsten thuis en huwelijken en begrafenissen wordt een uitzondering gemaakt.

Die regels betekenen dat jeugdorganisaties geen binnenactiviteiten meer mogen organiseren, bevestigt minister Dalle. “Buitenactiviteiten mogen wel nog. Daarom roep ik de organisaties ook op om te bekijken of ze nog buitenactiviteiten kunnen doen.” Strikt genomen zouden de jeugdorganisaties binnen wel nog sportactiviteiten voor hun leden kunnen organiseren, maar dus geen typische jeugdactiviteiten.

Voor het jeugdwerk dat zich specifiek richt op kwetsbare kinderen en jongeren zou wel een uitzondering op de regels voorzien zijn. Dat zou zaterdag ook moeten blijken uit het Koninklijk Besluit dat de nieuwe maatregelen vormgeeft. “Ik heb bevestiging dat dat nog kan in kleine groepjes”, zegt Dalle.

In de week van 20 december wil het Overlegcomité de epidemiologische situatie opnieuw bekijken. Intussen blijven de maatregelen onverkort van kracht. “We gaan de jongeren hierbij zo veel mogelijk proberen te ondersteunen”, besluit Dalle.

(belga)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio