© rr

Directeur van basisschool is ongerust over mondmasker: “Kleine kinderen zijn niet taalvaardig genoeg om dat te compenseren”

Gudrun Vranken, directeur van basisschool De Esdoorn in Hombeek (Mechelen), maakt zich zorgen over de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf zes jaar.

“De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moesten dat mondmasker in de klas al dragen”, zegt Gudrun Vranken. “En toch was het zesde leerjaar de eerste klas die bij ons in quarantaine moest gaan. Ik weet dus niet of dat mondmasker echt zal helpen. Daar komt nog bij dat er bij kleine kindjes door zo’n mondmasker veel mimiek verloren gaat, en ze nog niet taalvaardig genoeg zijn om die beperking te compenseren. Hoe kan een leerkracht een klein kind van 6 of 7 jaar goed inschatten als het een mondmasker draagt? En als zo’n kind het masker niet correct draagt en moeite heeft om het goed aan te houden, moeten we daar dan streng op zijn? Dit is echt niet evident.”

De school zal zich wel aan alle regels houden. “De politiek verandert de regels voortdurend, en wij plooien. Dat zijn we intussen gewend”, zegt Gudrun Vranken. Ze vindt het ook niet vanzelfsprekend dat de scholen in de komende twee weken nog openblijven. “Het is eigenlijk geen echte oplossing”, zegt de directeur. “Wij geven nu al zowel fysiek als digitaal les, omdat er kinderen in quarantaine zitten. Maar voor de kleinste kinderen is digitaal lesgeven heel moeilijk. De ouders moeten er voortdurend bij zitten, omdat de kinderen niet altijd zelf op de juiste link kunnen klikken om een oefening te maken. En dat is niet evident, want de ouders moeten natuurlijk ook werken.”

Negatieve reacties

Maar bij De Esdoorn werken ze moedig voort, ondanks alle miserie. “Het is alleen zo moeilijk dat we ons beleid voortdurend moeten aanpassen”, zegt Gudrun Vranken. “Dat de kerstvakantie een week eerder begint, is dan weer wel een goede maatregel. Want dan zijn de kinderen veel langer dan zeven dagen thuis, en kunnen de besmettingscijfers dalen. Helaas krijgen we daar soms negatieve reacties op. Zo van: jullie hebben weer extra vakantie. Maar we laten er ons niet door uit het lood slaan. Wij weten dat we hard werken.” cwil