Links: themabeeld, rechts Siham Boukhlal. 

Links: themabeeld, rechts Siham Boukhlal. © rr

Hoe motiveer je kinderen om een mondmasker te dragen? Psychologe geeft tips: “Betrek kinderen op een speelse manier bij de keuze van het masker”

Sinds vrijdag is de kogel door de kerk: kinderen vanaf zes jaar moeten een mondmasker dragen op plaatsen waar volwassenen dat ook moeten. Maar hoe motiveer je als ouder je kind om zich aan de nieuwe regels te houden? Neuropsychologe en docente klinische psychologie Siham Boukhlal, geeft ouders de raad om zelf het goede voorbeeld te geven er speels mee om te gaan.

David Van Turnhout

“Kinderen zijn immers de spiegel van hun ouders.” vertelt de experte. “Ze imiteren heel vaak je gedrag en dragen ook je mening uit. Als je zelf angstig of gefrustreerd bent zullen kinderen je daar snel in volgen. Kinderen voelen hun ouders heel sterk aan, vaak veel sterker dan we zouden denken. Naast rust uitstralen is het ook van belang hen goed uit te leggen wat corona eigenlijk is, zodat zij er geen fout beeld over kunnen creëren, want veel angsten bij kinderen ontstaan door foute ideeën. Daar bestaan ondertussen ook al heel goede kinderboekjes over.”

Verder is het zeker een goed idee om je kinderen te betrekken bij de keuze van het soort mondmasker dat ze zullen dragen. Zo kan je ze op een speelse manier onder andere mee de kleur of het motiefje laten kiezen en hun het gevoel geven dat ze ook controle hebben over de situatie.

“Veel kinderen zijn trouwens heel blij dat ze zoals ‘grote mensen’ een mondmasker mogen dragen. Dat is best een krachtige motivator.”

Kerstvakantie

Wat de vervroegde vakantie betreft, raadt de psychologe aan om ook thuis een goede structuur te bewaren, maar de lat ook voor jezelf als ouder niet te hoog te leggen. “Het is geen makkelijke klus om thuis je werk te combineren met de aandacht voor een of meerdere kinderen. Daarom is het ook goed om jezelf wat ruimte te geven, niet te perfectionistisch te zijn en je eigen tekortkomingen te aanvaarden. Voor velen is dit geen evidente situatie en de druk wat kunnen loslaten kan het je zeker vergemakkelijken.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio