© rr

Tot vier jaar cel geëist voor beklaagden die meewerkten aan phishing

Mechelen -

De rechtbank in Mechelen boog zich vrijdag over verschillende phishingdossiers. Een twintiger uit Antwerpen riskeert vier jaar gevangenis omdat hij SIM-kaarten verkocht aan phishingbendes. Ook enkele geldezels moesten zich voor de rechter verantwoorden.

Het handeltje in SIM-kaarten van de 21-jarige Antwerpenaar werd ontdekt bij een huiszoeking in een drugsdossier. Er werden meer dan vijftig prepaidkaarten aangetroffen, waarvan een deel al in gebruik was. De jongeman werd gelinkt aan verschillende phishingdossiers. Volgens het parket wilde hij ook zelf phishingwebsites bouwen. Uit berichten bleek dat hij daarvoor de nodige software wilde aankopen.  

De man riskeert een effectieve gevangenisstraf van vier jaar en een geldboete van 8.000 euro. Het parket staafde die vordering door erop te wijzen dat de jongeman uit zuiver winstbejag minstens honderden slachtoffers maakte. Zeker één van die slachtoffers, een 74-jarige man, kwam door het crimineel gedrag van de man zelfs in financiële problemen.

Ook twee geldezels stonden terecht. Een 21-jarige vrouw riskeert een werkstraf van honderd uur voor het uitlenen van haar bankkaart. Via haar rekening versluisden criminelen 25.000 euro van een slachtoffer uit Gent. Een 50-jarige man uit Sint-Niklaas hangt dan weer een celstraf van zes maanden boven het hoofd. De man, die in het verleden al verschillende veroordelingen opliep, leende zijn bankkaart uit aan phishers. Ook via zijn rekening werden grote sommen gestolen geld versluisd.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio