Volgens de werkgroep is de knip aan de Donderbrug niet ideaal. 

Volgens de werkgroep is de knip aan de Donderbrug niet ideaal. © Filip Spoelders

Afsluiten Donderbrug niet de juiste oplossing volgens de buurt

Hove -

Sinds woensdag is de weg onder de Donderbrug van Hove onderbroken voor autoverkeer. Het gaat om een proefproject voor de fietsostrade maar de buurt vindt deze ingreep te drastisch en niet veiliger.

Filip Spoelders

De fietsostrade Antwerpen - Mechelen kruist in Hove de Beekhoekstraat ter hoogte van de Donderbrug. Omdat deze situatie voor weinig zichtbaarheid zorgt, werkte de provincie een proefproject uit waarbij het autoverkeer niet meer onder de brug mag. De fietsers van de fietsostrade hebben nu voorrang op die van de Beekhoekstraat.

Werkgroep Sluiting Donderbrug, een brug te ver vindt dit niet de juiste oplossing en verzamelde reeds 1.050 handtekeningen. “We zijn voor een veilige fietsostrade maar het moet voor alle weggebruikers veilig zijn. Nu komen de fietsers met hoge snelheid aangereden terwijl er van onder de Donderbrug voetgangers en fietsers komen. Daarnaast verplaatst het verkeer zich naar andere wegen in Hove waaronder de Leon Dumortierstraat waar geen fietspaden zijn”, geven de buren aan.

De knip aan de brug wordt momenteel enkel aangegeven door verkeersborden. Dat de wegcode niet wordt gevolgd blijkt dat op een half uur tijd meer dan twintig bestuurders toch gewoon onder de brug doorrijden. “Er zijn dan ook andere oplossingen mogelijk.”

Gezucht

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) erkent de situatie. “Ik begrijp de frustratie van de buurt. Toen de provincie met dit voorstel kwam, hebben we ook diep gezucht. Er is nu geen fysieke barrière onder de brug om de hulpdiensten door te laten. Maar auto’s die toch doorrijden vormen een extra gevaar voor de fietsers op de fietsostrade die voorrang hebben. We gaan één maand metingen uitvoeren om de gevolgen op de mobiliteit vast te leggen. Afhankelijk hiervan zal de brug toch fysiek geknipt worden. Twee maanden later zal het schepencollege een serieuze tussentijdse evaluatie maken. Zijn de gevolgen niet positief dan zal er ernstig naar alternatieven moeten worden gezocht.”

Fietsbrug

Volgens de burgemeester zijn die wel degelijk aanwezig. “De beste oplossing is een fietsbrug over de Beekhoekstraat. De ruimte is er. Dit duurt natuurlijk langer maar we kunnen tijdelijk werken met haaientanden op de fietsostrade of een regeling met verkeerslichten uitwerken.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio