De Sint-Michielsschool in het centrum gelooft niet dat het team het tot de kerstvakantie nog kan uitzingen. 

De Sint-Michielsschool in het centrum gelooft niet dat het team het tot de kerstvakantie nog kan uitzingen. © Elke Lamens

Overlegcomité ontgoochelt basisscholen: “Licht gaat vanzelf uit”

Brecht -

In de vrije basisschool Sint-Michiel en Go! Invento De Brug is de ontgoocheling groot na de beslissing van het Overlegcomité vandaag. Eerder was al duidelijk dat het water de leerkrachten aan de lippen staat. De week extra kerstvakantie komt te laat vrezen ze. Andere scholen stellen zich ook vragen over de mondmaskerplicht bij zesjarigen.

Het Overlegcomité besliste vandaag dat de kerstvakantie een week vroeger, al op 20 december, ingaat en dat de leerlingen al vanaf het eerste leerjaar een mondmasker moeten dragen.

Al enkele weken weerklinkt niet alleen in deze basisscholen een noodkreet dat het leerkrachtenteam kreunt onder de vierde golf van coronabesmettingen, die zich volgens de cijfers vooral in de basisscholen duidelijk aftekent. Dat merken deze scholen ook in de praktijk.

Boos

“Ik ben zeer teleurgesteld, zwaar ontgoocheld in de overheid en boos. Binnenkort gaat het licht bij ons allen vanzelf uit. Dan moeten de ministers het zelf niet komen uitdoen, zoals minister Ben Weyts het zo mooi vertelt”, reageert directeur Wim Mertens. 

Gisteren nog benadrukte de directeur dat het momenteel “dweilen is met de kraan open. Ik vrees dat de beloofde CO2-meters hier weinig verandering in gaan brengen. Collega’s snakken al naar adem. Een diepe buiging van mij als directeur voor alle collega’s en medewerkers die mee helpen onze scholen overeind te houden. Voor ouders van onze scholen Sint-Michiel, Klavertje3 en de 7-sprong wordt het intussen steeds minder evident om in opvang voor kinderen te voorzien”, merkte hij op.

Zal de speelplaats van basisschool De Brug al voor de kerstvakantie op 20 december leeglopen?

Zal de speelplaats van basisschool De Brug al voor de kerstvakantie op 20 december leeglopen? © Elke Lamens

Twijfel

“We vrezen dat er nog veel klassen zullen moeten sluiten voor de start van de vervroegde kerstvakantie”, gelooft ook directeur Karen Vandereyken. “Daarnaast twijfelen we ook aan de effectiviteit van de mondmaskers bij onze jonge kinderen. We zullen hen moeten leren hoe ze het correct moeten gebruiken. Ook voor taallessen in het eerste leerjaar zal het mondmasker een obstakel vormen.”

Ook de directie van de gemeentelijke basisscholen De Sleutelbloem in Brecht en De Schakel in Sint-Lenaarts twijfelt over de mondmaskers. “Soepel als onze leerkrachten zijn zullen we de nieuwe maatregelen toepassen. We kunnen ons daarin vinden, maar stellen ons wel vragen bij de mondmaskerplicht vanaf zes jaar”, stelt directeur Stef Lambrechts.

“We zullen voldoende tijd moeten uittrekken opdat de kinderen het mondmasker correct gebruiken. Ook over het belang van de taal in het eerste leerjaar valt wel wat te zeggen.”

“Misschien is het een idee om nog beter aan de luchtkwaliteit te werken”, merkt hij op. “Als het virus zich verspreidt via partikeltjes zijn luchtverbeteraars met een hepafilter een stevige hulp. Hoe dan ook, zullen we met z’n allen moeten samenwerken om het virus in te dijken.”

  (Elke Lamens)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio