© ATV

Kalfje van amper één dag oud vermoedelijk doodgebeten door zwerfwolf in Berendrecht

Berendrecht -

Een kalfje van amper één dag oud is vrijdag in Berendrecht het slachtoffer geworden van vermoedelijk de zwerfwolf die al een tijdje in de grensstreek is gezien.

Erik Vandewalle

De runderen die grazen in de polder zijn eigendom van biolandbouwer Ben Simons. De kudde graast op een weiland grenzend aan het Waterstraatje, waar vroeger manege Het Hoefijzer was gevestigd. Het gaat over een kudde Black Agnus-runderen, die onder meer opvallen door hun gitzwarte kleur, korte poten en het ontbreken van hoorns.

Leo Uytdewilligen verzorgt de runderen van Ben Simons. “Vrijdagnamiddag bracht ik hooi naar de weide”, vertelt hij. “De dieren gedroegen zich anders. Ik merkte iets op in het midden van de weide. Toen ik naderbij kwam, zag ik dat het ging om een van onze kalfjes. Het diertje was amper een dag oud en was helemaal aangevreten. Het zwaar toegetakelde kalfje is deels over de weide meegesleurd”, legt Uytdewilligen uit. Om zijn stelling te staven wijst hij naar het bloedspoor dat een stuk door het gras loopt.

Nadat eigenaar Ben Simons op de hoogte was gebracht, werden ook de dierenarts, politie en de diensten van natuurinspectie verwittigd. De politie kwam ter plaatse en stelde een verslag op.

“Nog nooit gezien”

Veearts Frederiek Demon geeft toe dat hij in zijn lange carrière nog nooit zoiets heeft gezien. “De grote pootafdrukken die op veel plaatsen in de weide zijn te zien, wijzen in elk geval in de richting van een grote hond.”

“Eerder deze week werd in de grensstreek al alarm geslagen omdat er een zwerfwolf was gesignaleerd. Of het kalfje inderdaad het eerste slachtoffer in de polder is van een wolf, kan ik niet met honderd procent zekerheid zeggen. Dat moet sporenanalyse en DNA-onderzoek uitmaken. Ik ga in elk geval al stalen nemen om het onderzoek verder te kunnen helpen.”

Een kalfje van deze kudde werd doodgebeten.

Een kalfje van deze kudde werd doodgebeten. © evdw

Ben Simons’ zoon Brecht: “Heel vaak kiest een wolf schapen als slachtoffer. Drie jaar geleden werd een van onze schapen doodgebeten. Dat kadaver had veel weg van wat nu is gebeurd met het kalfje. Alle ingewanden waren weg. Toen al opperden we dat dit het werk kon zijn van een wolf. Maar daar werd toen geen gehoor aan gegeven.”

Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA): “Via onze geijkte kanalen gaan we de mensen op de hoogte brengen van de feiten.”

Ook burgemeester Rik Frans (N-VA) van buurgemeente Stabroek laat weten dat hij meteen de inwoners op de hoogte gaat brengen van de wolf die in de polder rondzwerft. Eerder deze week stuurde ook Kalmthout al een bericht rond dat eigenaars van weidedieren aanspoorde om de weiden wolfproof te maken.

LEES OOK. Zwervende wolf waarschijnlijk onderweg naar Kalmthout: landbouwers moeten dieren ’s nachts binnen houden

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio