©  EDM

Gedupeerden Lernout en Hauspie krijgen 20 jaar na faillissement uitsluitsel over schadevergoedingen

Het hof van beroep in Gent zal op vrijdag 10 december uitspraak doen over de mogelijke schadevergoedingen in de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H), dat in 2001 failliet ging. Dat bevestigt persrechter Martin Minnaert. Het hof zal na het arrest vier computers ter beschikking stellen om slachtoffers hun vergoeding te laten opzoeken, want er blijven nog 8.000 à 9.000 burgerlijke partijen over.

Bron: BELGA

Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maakten toen nog aanspraak op een schadevergoeding. Ze hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het Gentse hof van beroep oordeelde eerder al dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen. Alleen zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, komen nog in aanmerking voor het betalen van een schadevergoeding.

LEES OOK. Wat blijft er nog over van de technologische erfenis van Lernout & Hauspie? Eén stem en wat restjes

LEES OOK. Maarten Inghels (33) wilde boek schrijven over meesteroplichter, tot die plots zíjn identiteit steelt: “Werd een pion in zijn morsige machtsspel”