© Kristin Matthysen

Staatssecretaris Mahdi brengt beestig bezoek aan revalidatieweide Marc Herremans

Wuustwezel -

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), bevoegd voor de Nationale Loterij, bezocht vrijdag op de Internationale Dag van Personen met een Beperking de revalidatieweide van Marc Herremans in Wuustwezel. “Een waardevol project waar de Nationale Loterij graag steun aan verleent”, vindt Mahdi, die net als Marc Herremans zot blijkt van beesten.

Kristin Matthyssen

“Dat is die ene van De Buurtpolitie”, fluistert iemand van dagcentrum Primavera uit Antwerpen. De staatssecretaris heeft geen moeite met de spontaneïteit van de volwassenen van Primavera en de kinderen van vrije basisschool voor buitengewoon onderwijs Berkenbeek uit Wuustwezel op de revalidatieweide. “Mensen herkennen mij van televisie, maar ze weten niet goed van waar precies. Het is niet de eerste keer dat iemand denkt dat ik een acteur ben”, zegt Mahdi. “Meestal verwarren ze mij met Dieter van Thuis.”

Een andere Dieter, burgemeester Dieter Wouters (CD&V) van Wuustwezel, vergezelde de staatssecretaris tijdens zijn bezoek. De revalidatieweide in Wuustwezel opende pas in september. Met deze weide wil de organisatie Athletes For Hope een plek creëren waar de kinderen en volwassenen met een beperking zich even niet meer patiënt voelen. “Eigenlijk is iedereen hier gratis welkom”, zegt motor achter dit alles Marc Herremans. “Hier zijn géén beperkingen: dat is juist het concept.”

Hond naar de dierenarts

Marc Herremans leidde acht minipaardjes en twee mini-ezels op. Mahdi nam zelfs een selfie met een ezeltje. Jan Ruts is drie dagen per week aanwezig als begeleider op de revalidatieweide. “Ik ben ook gek van dieren”, zegt Sammy Mahdi. “Ik heb de tofste hond ter wereld die normaal altijd mee naar het werk gaat. Maar vandaag is hij er niet bij omdat ik vanmorgen naar de dierenarts ben moeten gaan. Hij mankeert iets aan zijn poot. Een revalidatieproces speelt zich meestal af binnen de vier muren van klassieke revalidatiecentra of ziekenhuizen. Ook tijdens de lockdown zaten veel mensen met een beperking binnen. Hier zijn ze buiten in de natuur en is er die connectie met dieren. Ik ben daarom heel blij dat ik met de Nationale Loterij steun kan bieden aan een project als de revalidatieweide.”

Marc Herremans geeft Sammy Mahdi een rondleiding. Burgemeester Wouters luistert mee. 

Marc Herremans geeft Sammy Mahdi een rondleiding. Burgemeester Wouters luistert mee. © kma 

In vier jaar tijd zal Team 185, het coachingcenter van Marc Herremans, van de Nationale Loterij 400.000 euro steun ontvangen met in 2021 de derde schijf van 100.000 euro voor een staprobot en het revalidatieproject. “Met die staprobot kunnen de mensen hier buiten op de paden komen revalideren in de openlucht”, vertelt Marc. “Nu is het wel wat slijk en koud maar vanaf de lente zal dat wel lukken. We willen hier op zaterdag natuur- en schattenzoektochten houden. Scholen krijgen de mogelijkheid om hier in openlucht les te geven.”

Glenn Verbeeck met Marc Herremans. 

Glenn Verbeeck met Marc Herremans. ©  kma

Robin Vermeulen (20) uit Deurne is met dagcentrum Primavera gekomen. “Ik maak hier de stallen proper en ga soms met een pony wandelen”, vertelt Robin enthousiast. Glenn Verbeeck (41) is nóg enthousiaster. “Paardendrollen van de weide halen: ik doe dat supergraag!”, roept hij.

De staatssecretaris neemt een selfie met een ezeltje. 

De staatssecretaris neemt een selfie met een ezeltje. ©  kma

De Nationale Loterij steunt nog verschillende andere organisaties zoals Hart voor een handicap, de ALS Liga, Doof Vlaanderen en de Multiple Sclerose Liga Vlaanderen. In het verleden zorgde de Nationale Loterij ook voor het toegankelijk maken van festivals voor rolstoelgebruikers.

Marc Herremans met een bezoekertje van Berkenbeek. 

Marc Herremans met een bezoekertje van Berkenbeek. ©  kma

De kinderen van Berkenbeek amuseren zich met de therapiepaardjes. 

De kinderen van Berkenbeek amuseren zich met de therapiepaardjes. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio