Beeld uit een van de campagnevideo’s van de stad. 

Beeld uit een van de campagnevideo’s van de stad. © Stad Antwerpen

DE WEEK VAN ELIEN: Bijna elk meisje in onze stad herinnert zich een moment waarvan ze wilde dat het nooit had plaatsgevonden

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Elien Van Wynsberghe

De stad Antwerpen lanceerde deze week een campagne die jongeren moet helpen om te reageren wanneer ze getuige zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een initiatief dat broodnodig is, zo blijkt uit het Safer Cities Rapport 2019 van Plan International. 91% van de meisjes en 28% van de jongens tussen 15 en 24 jaar in Antwerpen, Brussel en Charleroi ervaarden al seksueel grensoverschrijdend gedrag. Slechts 3% van de bevraagde Antwerpse slachtoffers kreeg hulp van omstaanders. Drie procent. Op een moment dat je je zo ontzettend kwetsbaar voelt. Dat is niet alleen pijnlijk weinig, het toont ook aan dat we niet waakzaam genoeg zijn, niet zorgzaam genoeg voor elkaar. Soms omdat we het niet gezien hebben, soms omdat we niet beseffen dat bepaald gedrag iemands grenzen overschrijdt en soms omdat we niet weten hoe we moeten reageren.

Maar feit blijft: 91% van de meisjes ziet zichzelf als slachtoffer van seksuele intimidatie. Dat betekent dat bijna elk meisje in onze stad een bewuste herinnering heeft van een moment waarop ze zich niet veilig voelde, van een moment waarvan ze wilde dat het nooit had plaatsgevonden.

Kijk ik naar mijn eigen vriendenkring, dan kan ik dat cijfer alleen maar beamen. Een paar weken geleden zat ik op een avond samen met mijn liefste vriendinnen. We waren met zo’n veertien. Het gespreksonderwerp landde op #MeToo. Waarschijnlijk zat Bart De Pauw daar voor iets tussen.

Iemand begon te vertellen over wat ze ooit eens had meegemaakt. Na haar verhaal begon een andere vriendin te praten over wat haar overkwam, en dan de volgende, en de volgende, en de volgende. Iedereen had een verhaal. Ie-de-reen. Ik ga ze hier niet uit de doeken doen. Maar laat ons zeggen dat het geen verhalen waren die gingen over nafluiten of nageroepen worden. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat wel oké is.

Allemaal hebben we het meegemaakt dat we ons machteloos voelden, dat we niet wisten wat te doen, dat we weg wilden, niet wilden zien wat we zagen, niet wilden voelen wat we voelden. En in veel gevallen waren we alleen of was er niemand die ingreep.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en het bestrijden ervan is een thema dat iedereen na aan het hart zou moeten liggen. Want het heeft impact op het leven van de mensen die je graag ziet: je vriendinnen, je zus, je broer, je vriend. Er oog voor hebben en zorg dragen voor elkaar is onze plicht. En nee, daarvoor hoef je de superheld niet uit te hangen. Dat onze stad nu handvatten aanreikt die jongeren (maar ook volwassenen) moeten helpen om in te grijpen wanneer ze iets zien gebeuren dat niet door de beugel kan, is een essentiële stap in de richting van een veilige(re) stad voor iedereen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio