3M vicevoorzitter Rebecca Teeters. 

3M vicevoorzitter Rebecca Teeters. ©  BELGA

3M stootte ook PFOS uit via de lucht: “Overheidsdiensten waren op de hoogte”

Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht stootte ook PFOS uit via de lucht. Dat heeft het bedrijf vrijdag na lang aarzelen toegegeven tijdens de Vlaamse parlementaire onderzoekscommissie PFOS/PFAS. Nadat een voormalig werknemer die verklaring had gedaan, bevestigde ook vicevoorzitter Rebecca Teeters voor het eerst dat er “onder andere” via de lucht emissies waren. “De overheid was daarvan op de hoogte” zegt ze.

dvtBron: Belga

LEES OOK. Rebecca Teeters, vicepresident van 3M: “Er is geen reden tot paniek in Zwijndrecht”

Voormalig milieucoördinator van 3M Gunther Hiel bevestigde vrijdagmiddag in de commissie dat er vanop de 3M-site tot 1996 PFOA en PFOS werd uitgestoten in de lucht. “Voor we een thermische oxidatie-eenheid hadden, was er emissie”, zei hij. “Nul bestaat niet. Er blijft altijd een restfractie over.”

Wat volgde, was een wat vreemd schouwspel. Net als bij het eerste bezoek van 3M aan de onderzoekscommissie in september leek niemand anders geneigd om de emissies via de lucht te bevestigen, maar na aandringen stelde vice-president Teeters dat ze er weliswaar bij blijft dat ze in september niet op de hoogte was, maar dat 3M inderdaad verantwoordelijk is voor vervuiling “onder andere via de lucht”.

Vervolgens verklaarde EHS-manager Kristof Verstraeten dat ook OVAM, Vito en VMM op de hoogte werden gebracht van die PFOA- en PFOS-emissies, in 2001. De 3M-delegatie kreeg daarop de dringende vraag om de documenten te bezorgen die deze communicatie kunnen aantonen.

LEES OOK. Actiegroepen eisen dwangsom van Lantis bij onzorgvuldig beheer PFOS-grond