Het uitzicht van de Boniverlei zal toch veranderen. © Jeroen Hanselaer

Bekende roze gloed van Boniverlei ingeperkt: 23 Japanse kerselaars worden gekapt

Edegem -

De bloei van de Japanse kerselaars op de Boniverlei van Edegem zal vanaf volgend voorjaar minder uitgesproken zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat, vermoedelijk begin 2022, 23 van de 185 bomen kappen om veiligheidsredenen.

Filip Spoelders

In het voorjaar krijgt de Boniverlei gedurende enkele weken een roze gloed dankzij de bloei van de Japanse kerselaars. De straat staat zelfs tot buiten Edegem bekend om dit fenomeen. Maar de roze laan zal vanaf volgend jaar een beetje minder worden.

“De kerselaars zijn prachtig en heel bepalend voor Edegem. Jammer genoeg zijn het ook gecultiveerde bomen met een beperkte levensduur die door hun grote wortels de kwaliteit van fiets- en voetpaden aantasten. Uit veiligheidsoverwegingen moet Agentschap Wegen en Verkeer 23 kerselaars kappen en 67 bomen snoeien”, vertelt schepen voor natuur Philippe Muyters (N-VA).

Op de Boniverlei is de gemeente enkel eigenaar van de voetpaden. AWV beheert de fietspaden en de rijweg. Eerder dit jaar werd het asfalt van de rijweg nog vernieuwd, maar ook de fiets- en voetpaden vragen snel aandacht. Daarom zullen de gerooide bomen niet meteen worden vervangen.

Heraanleg

“Op korte termijn willen we met AWV rond de tafel gaan zitten om een nieuw toekomstbeeld voor de straat uit te tekenen. We moeten op zoek naar een oplossing waarin we zoveel mogelijk elementen kunnen verzoenen, maar ook werken aan de veiligheid. In de Boniverlei wordt vaak snel gereden, de straat is moeilijk oversteekbaar en er gebeuren regelmatig kleine ongevallen door de slechte staat van voet- en fietspaden. De noodzakelijke kap en snoei van de bomen is betreurenswaardig maar tegelijk een opportuniteit om stappen te zetten naar kwalitatieve heraanleg”, stelt burgemeester Koen Metsu (N-VA).

De timing van de onderhoudswerken aan de bomen staat nog niet vast, waarschijnlijk gebeuren ze al in januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners