André de Laat: “Zingen had ik niet eerder gedaan. Dankzij m’n echtgenote Nathalie is het me ondanks de moeilijke omstandigheden toch gelukt.” 

André de Laat: “Zingen had ik niet eerder gedaan. Dankzij m’n echtgenote Nathalie is het me ondanks de moeilijke omstandigheden toch gelukt.” © Walter Saenen

André de Laat stopt alle emoties rond verongelukte Loes in Kenny Rogers-cover ‘Goodbye’

Schoten -

Eenhoorn, met het kinderkoor gevormd door de klasgenootjes van Loes, klinkt alsof het in de hemel werd opgenomen. Maar André de Laat, papa van het verongelukte meisje, zorgt verrassend zelf voor een zo mogelijk nog emotioneler moment op de nu afgewerkte cd ter nagedachtenis van zijn dochtertje: sterk zingend en met een werkelijk hartverscheurende saxofoonsolo op de Kenny Rogers-cover Goodbye.

Jan Auman

Eind oktober vonden in de Schotense Sputnik Studio de opnames van Voor Loes plaats. De twaalf liedjes die André de Laat samen met collega-muzikanten en bevriende artiesten inspeelde, werden intussen volledig afgewerkt. Niemand minder dan de Amerikaan Russ Ragsdale, die eerder voor Michael Jackson, Eagles, Duran Duran en Muddy Waters werkte, zorgde voor die zogenaamde remastering.

In afwachting van de cd-presentatie, heeft André nu twee songs gelost van de muzikale ode aan zijn dochter en - zoals hij het zelf graag uitdrukt – “alle andere kinderen die voor ons in de hemel de sterretjes aansteken”.

André de Laat met de klasgenootjes van Loes tijdens één van de repetities.

André de Laat met de klasgenootjes van Loes tijdens één van de repetities. © Walter Saenen

Eenhoorn was zopas voor het eerst te horen op het Radio 2-programma Bene Bene en staat inmiddels ook op YouTube. De tekst over dat door Loesje zo graag geziene paard met een hoorn op het hoofd, wordt gezongen door Koen Wauters. Door de sterke band, het kinderkoor en het invallen van alle andere artiesten in het slotrefrein, klinkt het liedje krachtiger dan in het oorspronkelijk sober origineel van Jean-Bosco Safari en Guillaume Van der Stighelen. Zij schonken Eenhoorn aan Loes’ ouders. Moeilijk om hier onbewogen bij te blijven en niet aan het meisje met de felblauwe ogen of andere mensen die gemist worden te denken.

Goodbye

“De eerste reacties zijn hartverwarmend”, vertelt een dankbare André. Die zag dat de voorbije dagen al bijna vijfduizend mensen gingen luisteren. Maar de teller voor zijn eigen heel persoonlijke bijdrage op Voor Loes, trekt zowaar nog veel meer aandacht: Goodbye, een minder bekend maar aangrijpend nummer over afscheidnemen van de vorig jaar overleden Kenny Rogers, op tekst van Lionel Richie. De song werd na de dood van de countryster vorig jaar postuum uitgebracht. De hoogstpersoonlijke versie van André werd in minder dan een week tijd al 23.000 keer beluisterd.

André de Laet een zestal jaar geleden tijdens een andere saxofoonsolo

André de Laet een zestal jaar geleden tijdens een andere saxofoonsolo © Susan Banafti

De papa van Loes staat er zelf van te kijken. “Kenny Rogers is een superster en ik vind dit een van de mooiste liedjes die ik ken. We hebben het ook in de kerk gespeeld, bij de begrafenis van ons Loesje”, vertelt André. “Natuurlijk hoor je in de song hoe moeilijk het afscheid valt, maar in de tekstregel There‘s peace in where you are, maybe all I need to know zit ook een aanzet tot loslaten en aanvaarden.”

André de Laat is natuurlijk geschoold muzikant en gewezen professioneel saxofonist. Maar zingen had hij nooit eerder gedaan. “Met de steun van m’n vrouw Nathalie – zonder haar was dit hele cd-project nooit gelukt – ben ik de uitdaging aangegaan om Goodbye zelf in te zingen. Dankzij Nathalie vond ik de juiste serene zangtoon”, aldus André. “Uiteraard nam ik ook de saxofoonsolo voor mijn rekening. Daar heb ik wel alle verdriet en pijn rond ons Loesje ingelegd en mensen vertellen me nu dat ze dat horen. Het raakt hen. Dat het lied zo in de smaak valt, komt misschien ook omdat het Engelstalig is en dus een ruimer potentieel publiek heeft”, blijft de papa van Loes te bescheiden.

Cd-voorstelling gaat door

De cd-hoes

De cd-hoes © Nikie Knaepen

André de Laat gaat ervan uit dat de cd-voorstelling op 18 december in De Kaekelaar ook na de jongste beslissingen van het Overlegcomité kan doorgaan. “Met tweehonderd mensen mag het nog, gelukkig. De middagvoorstelling is al volzet. Voor ’s avonds zijn er nog plaatsen. We zullen de hele cd-presentatie, waarbij we alle liedjes van Voor Loes live zullen spelen, ook via livestream tot bij de mensen thuis brengen”, kondigt André aan.

De cd’s zelf zullen er nog niet zijn door een tekort aan grondstoffen in de cd-perserij. Al meer dan vijfhonderd mensen reserveerden er één. De ouders van Loes lieten er met het geld van hun crowdfunding duizend maken. Je kan je exemplaar gratis reserveren. André en Nathalie zien dit als een teken van dank voor de steun die ze de voorbije maanden hebben mogen ondervinden.

Beluister Eenhoorn en Goodbye via YouTube.

Website 'Voor Loes' met alle info over het muzikaal project ter ere van Loes de Laat

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio