Nederlanders in Hoogstraten zijn een bekend zicht, maar door de strengere maatregelen duiken ze steeds meer op, vooral in horeca. 

Nederlanders in Hoogstraten zijn een bekend zicht, maar door de strengere maatregelen duiken ze steeds meer op, vooral in horeca. © Bert De Deken

Ook meer Nederlanders in Oud Hoogstraeten: “De Nederlanders zijn alleszins altijd welkom. We merken wel dat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van onze maatregelen. Al aan de telefoon krijg ik geregeld vragen van hen.” 

Ook meer Nederlanders in Oud Hoogstraeten: “De Nederlanders zijn alleszins altijd welkom. We merken wel dat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van onze maatregelen. Al aan de telefoon krijg ik geregeld vragen van hen.” © Bert De Deken

1 / 2
thumbnail: Nederlanders in Hoogstraten zijn een bekend zicht, maar door de strengere maatregelen duiken ze steeds meer op, vooral in horeca. 
thumbnail: Ook meer Nederlanders in Oud Hoogstraeten: “De Nederlanders zijn alleszins altijd welkom. We merken wel dat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van onze maatregelen. Al aan de telefoon krijg ik geregeld vragen van hen.” 

BUURTREPORTAGE. Vroege horecasluiting lokt meer Hollanders naar Hoogstraten: “Leuk, want ze geven meer fooi”

Hoogstraten -

In Hoogstraten zijn Nederlanders in het straatbeeld niet meer dan normaal. Maar de strenge coronamaatregelen over de grens, vooral het vroege sluitingsuur om 17u in de horeca, doet de noorderburen nu nog meer richting de Vrijheid trekken. Gezellig dineren kan bij hen niet meer, dus vooral de Hoogstraatse horeca plukt daar de vruchten van. Al zorgt corona over het algemeen wel voor minder klanten, zowel Belgen als Nederlanders. “Sluiten om 17u zoals bij hen? Als dat hier ingevoerd zou worden, moeten we vrijwillig sluiten.”

Britt Peeters

In het begin van de week reageerden Niels en Laura van restaurant Resto 136 op de Vrijheid nog dat ze de strengere Nederlandse maatregelen en dan vooral het vroege sluitingsuur in de horeca, bij hen voelden. Ze hadden het over ‘extreem veel’ Nederlandse klanten in hun zaak. De zwart gele nummerplaten op de Vrijheid zijn ook in de loop van de week goed vertegenwoordigd en niet meer op één hand te tellen.

Vivi en Peter van Het Moment: “Onze noorderburen geven meer fooi. Het cliché van de ‘gierige Hollander’ kennen wij hier niet.”

Vivi en Peter van Het Moment: “Onze noorderburen geven meer fooi. Het cliché van de ‘gierige Hollander’ kennen wij hier niet.” © Bert De Deken

“Ik had gedacht dat we nog meer Nederlandse klanten over de vloer zouden krijgen. Ik denk dat het al bij al wel meevalt”, vertelt Vivi van lunchbar Het Moment op de Vrijheid, naast Resto 136. Haar collega die in de zaal staat, vult haar aan. “Pas op: ik hoor toch meer Nederlanders dan gewoonlijk”, klinkt het. Van een overrompeling kunnen ze bij Het Moment niet spreken. “Maar wij zijn dan ook om 18u al gesloten, dus veel extra tijd winnen de Nederlanders niet bij ons. We zien ze wel graag komen. Onze noorderburen geven meer fooi. Het cliché van de ‘gierige Hollander’ kennen wij hier niet”, vult zaakvoerder Peter aan.

Ook Leen van Leonidas merkt verschil op in haar cliënteel. “Ik hoor het Nederlands accent steeds vaker, maar dat heeft niet alleen met de strenge lockdown te maken. In Baarle-Hertog is de Leonidas-zaak onlangs gesloten, dus dat heeft ook effect op mij. Hier bij ons zien we ze vooral in de weekends. Dat van meer fooi geven, kan ik beamen, want ik stond vroeger ook in de horeca. Maar dat merk ik hier niet, Nederlanders geven niet meer uit dan Belgen. Maar ik zie ze wel graag komen, hoor”, vertelt Leen.

Ook meer Nederlanders bij Leonidas, al heeft dat ook te maken met de sluiting van de Leonidas-zaak in Baarle-Hertog.

Ook meer Nederlanders bij Leonidas, al heeft dat ook te maken met de sluiting van de Leonidas-zaak in Baarle-Hertog. © Bert De Deken

“Ik zou het ook doen”

Bloemenwinkel Iris mag dan geen horecazaak zijn, ook uitbaatster Annemie merkt de grotere groep Nederlanders op. Niet-essentiële zaken in Nederland moeten om 17u de deuren sluiten. “Ik ben in de week tot 19u open, dus hier hebben mensen die over de grens wonen nog twee uur extra de tijd om na het werk iets te komen kopen. En dat merk je toch wel. Er zijn hier altijd Nederlandse klanten, maar sinds er bij hen een milde lockdown geldt, vallen ze hier toch harder op. Vooral in de weekends”, klinkt het.

Bloemenwinkels moeten in Nederland om 17u sluiten, Annemie’s zaak op de Vrijheid is tot 19u open.

Bloemenwinkels moeten in Nederland om 17u sluiten, Annemie’s zaak op de Vrijheid is tot 19u open. © Bert De Deken

Het toeval wil dat er in de bloemenzaak op hetzelfde moment een Nederlander rondwandelt. Al is het geen grensbewoner: Jeroen komt uit Amsterdam en is in Hoogstraten voor zijn werk. “Ik steek dus niet zomaar even de grens over om iets te komen eten. Maar mocht ik in de buurt wonen, zou ik dat zeker doen. Om 17u moeten sluiten, is voor restaurants toch onmogelijk om vol te houden. 20u zou al beter zijn, dan is er wat meer speling. Ik vind het heel logisch dat er veel onbegrip voor is. Persoonlijk heb ik geen moeite met het switchen van de Nederlandse naar de Belgische coronamaatregelen. Het is allemaal al een gewoonte geworden”, haalt hij zijn schouders op.

Amsterdammer Jeroen is voor zijn werk in Hoogstraten. “Ik steek dus niet zomaar even de grens over om iets te komen eten. Maar mocht ik in de buurt wonen, zou ik dat zeker doen”

Amsterdammer Jeroen is voor zijn werk in Hoogstraten. “Ik steek dus niet zomaar even de grens over om iets te komen eten. Maar mocht ik in de buurt wonen, zou ik dat zeker doen” © Bert De Deken

Nederlanders zonder vaccin

“Meer Nederlandse klanten? Absoluut!”, weet Simon Buts, zaalverantwoordelijke bij brasserie Oud Hoogstraeten. “Altijd, maar sinds de strengere maatregelen aanzienlijk meer. Het begon al toen het verplichte Covid Safe Ticket werd ingevoerd in Nederland, voor dat bij ons het geval was. Toen kregen we geregeld Nederlandse klanten over de vloer om iets te komen eten, maar dat in eigen land niet konden omdat ze niet gevaccineerd waren. Daar heb ik dan droog op gereageerd. Ik vond dat helemaal niet fijn, maar het bleven klanten”, vertelt hij.

Het sluitingsuur van 23u is voor een brasserie en praatcafé als Oud Hoogstraeten nog werkbaar. “17u zou totaal niet meer mogelijk zijn. Als dat zou opgelegd worden, zouden wij vrijwillig sluiten. We hopen écht niet dat dat gebeurt, maar soms vrezen we ervoor. We verzuipen nu al in de annulaties. Vooral van grotere groepen, bedrijfsuitjes of teerfeesten. Al vierhonderd annulaties hebben we ondertussen moeten verwerken”, klinkt het met een zucht.

Simon van Oud Hoogstraeten ziet aanzienlijk meer Nederlanders in zijn zaak, al moet hij de laatste tijd vooral veel annulaties verwerken.

Simon van Oud Hoogstraeten ziet aanzienlijk meer Nederlanders in zijn zaak, al moet hij de laatste tijd vooral veel annulaties verwerken. © Bert De Deken

“Door de maatregelen hebben we onszelf trouwens een beetje heruitgevonden. Aanvankelijk waren we eerder een groot café met een kleine keuken, nu zijn we een kleiner café met een grote keuken. Onze toog werd plots veel minder bevolkt en dat vond het personeel eigenlijk wel fijn. Al werd het ook weer plezant toen de maatregelen losser waren en de klanten de weg naar de toog weer vonden. We moeten afwachten hoe het nu allemaal verder zal verlopen. De Nederlanders zijn alleszins altijd welkom. We merken wel dat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van onze maatregelen. Al aan de telefoon krijg ik geregeld vragen van hen. Of ze meer fooi geven? Ja, dat klopt wel. Maar dat zijn vooral de Nederlanders die hier in Hoogstraten wonen, denk ik. Die geven al snel een briefje extra”, lacht Buts.

Lang geen stormloop

Toen het nachtleven in Nederland op slot ging, lang voor dat bij ons ook het geval was, plukte dancing Kokomo op de Vrijheid daar de vruchten van. Met busjes werden de Nederlandse feestgangers er afgezet om de nacht in te gaan. Dat was bij Café De Rijkswacht niet het geval. “En ook nu vind ik dat het goed meevalt met Nederlandse klanten. Het zijn er misschien iets meer dan gewoonlijk, maar lang geen stormloop”, zegt uitbater Pieter Servaas.

In Café De Rijkswacht valt het nogal mee met de Hollandse klanten.

In Café De Rijkswacht valt het nogal mee met de Hollandse klanten. © Bert De Deken

Nederlanders of niet, het sluitingsuur van 23u is hoe dan ook voor Pieter te vroeg. “Tussen 21u en 2u zijn wij normaal gezien het productiefst. Afgelopen weekend was het hier nog vrij druk, maar als die uren na 23u wegvallen, voel je dat. We hebben bijvoorbeeld ook vaak voetballers aan de toog die iets komen drinken na hun training. Maar als de training pas om 23u gedaan is, valt dat ook weg. Sluiten om 17u zoals in Nederland? Daar moet ik niet aan beginnen. Dan kan ik misschien twintig koffies verkopen, dat is het ook niet. Bij de vorige vroege sluitingsuren merkten we wel dat cafégangers vroeger op café kwamen: als ze normaal pas tegen 21u kwamen, werd dat 19u. Dat had zich ondertussen al hersteld, maar nu we weer met een vroeg sluitingsuur zitten, vermoed ik dat die piek zich opnieuw zal verleggen.”

MEER OVER Buurtreportage Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio