©  BELGA

Maandag minder bussen en trams door staking: alternatieve uurregeling komt online

Op de nationale actiedag van de vakbonden, maandag 6 december, zal ongeveer 60% van het normale aantal bussen en trams van De Lijn rijden. Dat heeft de vervoermaatschappij vrijdag aangekondigd.

dvtBron: Belga

De Lijn werkte een alternatieve dienstregeling uit omdat een deel van de personeelsleden zal deelnemen aan de actiedag, met voornamelijk een betoging in Brussel. Op basis van de werknemers die wel zullen werken, kan De Lijn naar eigen zeggen “ongeveer 60% van het gebruikelijke bus- en tramaanbod” aanbieden.

De precieze dienstregeling per lijn zal in de nacht van zaterdag op zondag beschikbaar zijn op delijn.be/alternatievedienstverlening.

De openbaarvervoermaatschappij wijst erop dat de actiedag niet tegen haar is gericht. En ze betreurt de hinder die de reizigers door de vakbondsactie ondervinden.

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht maandag hinder. Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat het treinverkeer wel normaal zal verlopen.

De drie vakbonden organiseren maandag een nationale actiedag, uit protest tegen de loonnormwet van 1996 en tegen wat ze de “beknotting” van de syndicale vrijheden noemen. De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV focussen die dag op een manifestatie in Brussel, de liberale bond ACLVB richt zich meer op lokale acties.