Leerlingen Abdulai Bah en Bram Janssens hielpen enthousiast mee om krokusbollen te planten. 

Leerlingen Abdulai Bah en Bram Janssens hielpen enthousiast mee om krokusbollen te planten. © Joris Herregods.

Schoolkinderen planten mee aan droom: “Sint-Romboutskerkhof vol krokussen voor bijtjes”

Mechelen -

Jelte Pieter Dijkstra van snoepwinkel Langen Asem, zelf imker, heeft een droom. “Een Sint-Romboutskerkhof vol krokussen voor de bijtjes”, zegt hij. Met de hulp van schoolkinderen stopte Jelte Pieter op het plein in hartje Mechelen twaalfduizend krokusbollen in de grond. De voorjaarsbloemen zorgen niet alleen voor kleur, ze zijn ook van levensbelang als voedsel voor bijen.

Sven Van Haezendonck

Dijkstra verkoopt in zijn authentieke snoepwinkeltje in de Sint-Katelijnestraat al wekenlang krokusbollen. Tijdens het Warm Welkom Weekend gaf hij er zelfs gratis weg aan zijn klanten. “In totaal heb ik er ondertussen 36.000 verdeeld”, zegt Jelte Pieter. Mechelaars en bedrijven kunnen er overigens nog altijd aankopen bij hem. “Dat kan nog tot kerst. Hoe meer ik er kan verkopen, hoe liever, want het is belangrijk voor de bijen. Ik hoop dat we aan de zestigduizend geraken”, vertelt de imker.

Met zijn deelname aan de nationale actie ‘1 miljoen krokussen voor bijen’ probeert de Mechelaar heel de stad te enthousiasmeren. Zeker de jeugd. Met steun van de stad organiseert hij een grote aanplanting op de grasperken van het Sint-Romboutskerkhof. Twaalfduizend bollen van wilde krokussen gaan er met de hulp van schoolkinderen in de grond. De stad betaalt ze, Jelte Pieter Dijkstra zelf sponsort er nog eens zeshonderd.

Jelte Pieter Dijkstra kreeg heel wat hulp van schoolkinderen om zijn droom te verwezenlijken. “Het is superleuk”, zegt hij. 

Jelte Pieter Dijkstra kreeg heel wat hulp van schoolkinderen om zijn droom te verwezenlijken. “Het is superleuk”, zegt hij. © Joris Herregods

“Ik vind het fantastisch voor de kinderen dat ze dit mee mogen doen. Achteraf kunnen ze het resultaat komen bekijken. Het is ook een goede zaak voor de biodiversiteit in de stad om de bijtjes een beetje te helpen”, zegt juf Liesbeth Van Looken. Samen met haar leerlingen uit het vijfde jaar van de Sint-Pietersschool kwam ze helpen planten.

“We doen iets goeds voor de natuur”

Aan enthousiasme ontbrak het niet bij de jeugd. “Ik kom graag helpen, want mijn mama en papa zijn lid van Natuurpunt en zij doen ook heel veel voor de natuur. We hebben ook wat minder les en we doen iets goeds voor de natuur”, zegt Bram Janssens (10). “De nieuwe bloemetjes zorgen voor meer bijen”, zegt zijn klasgenootje Abdulai Bah (10).

Voor Dijkstra zelf was het in meer dan één opzicht een geweldige ervaring. “Ik kon weer even mijn oude vak uitoefenen, want ik was ooit leerkracht op een land- en tuinbouwschool. Het is superleuk om dit met kinderen te kunnen doen”, zegt hij.

Al verschillende dagen kwamen er kinderen helpen, samen met arbeiders van de stad. 

Al verschillende dagen kwamen er kinderen helpen, samen met arbeiders van de stad. © Joris Herregods 

De imker is dolgelukkig over de samenwerking met de Mechelse scholen. “Het was een droom van mij om deze grasperken vol krokussen te zetten. Ik hoop dat we dit project ook de volgende jaren kunnen voorzetten en elders in de stad nog meer krokussen kunnen bijplanten”, legt Jelte Pieter Dijkstra uit.

Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling, kwam een handje helpen. “Het Sint-Romboutskerkhof is een mooi plein, maar er staan weinig bloemen op. In de vroege lente moeten de wilde krokussen hier bloeien en zich de komende jaren vermenigvuldigen. We hopen dat het lukt, want het is een experiment.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio