Aanklager Eva  Brantegem vordert 18 jaar opsluting voor Christel Troffaes. 

Aanklager Eva Brantegem vordert 18 jaar opsluting voor Christel Troffaes. ©  fvv

B&B-uitbaatster veroordeeld tot 10 jaar opsluiting voor doodsteken echtgenoot: “Zij mocht niet voor rechter spelen”

Het Oost-Vlaamse hof van assisen heeft B&B-uitbaatster Christel Troffaes (60) vrijdagmiddag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag op haar man Dirk Zegers (61). Het parket had 18 jaar opsluiting gevorderd. Het hof houdt rekening met verzachtende omstandigheden.

Marc Klifman

LEES OOK. “Silke, ik denk dat ik uw papa heb vermoord”: uitbaatster B&B doodde man en liet tienerdochter naar hulpdiensten bellen

Na vier uur beraadslaging heeft de jury van het Oost-Vlaamse hof van assisen Christel Troffaes (60) donderdagnacht schuldig verklaard aan doodslag op haar man Dirk Zegers (61). Geen moord dus. “Het is niet aangetoond dat beschuldigde handelde met voorbedachten rade”, klonk het verdict.

Vrijdagochtend hernam de zitting met de pleidooien over de strafmaat. Aanklager Eva Brantegem vorderde 18 jaar opsluiting voor Christel Troffaes. “De straf moet een signaal zijn naar Christel Troffaes, want door haar wangedrag heeft ze Dirk Zegers de doodstraf opgelegd. Zij mocht niet als rechter spelen.”

De aanklager richtte zich persoonlijk naar de beschuldigde. “Ik ben me bewust dat u geen makkelijk leven heeft gehad. Ik onderschat de impact van psychisch geweld echt niet. Maar je kan niet alles op Dirk steken. Het is niet zijn schuld dat u een alcoholprobleem had.”

 

Ze verweet Christel Troffaes ook een gebrek aan schuldinzicht. “Tot gisteren had ik dat gevoel absoluut wel. Maar nu ben ik daar niet meer van overtuigd. Ze heeft geprobeerd de verantwoordelijkheid volledig in de schoenen van Dirk te schuiven. Iemand die een ander persoon doodt met twee messteken en dan hoopt op een gevangenisstraf van één tot vijf jaar, dat blijkt van weinig schuldinzicht.”

Nina Van Eeckhaut en Raan Colman hadden donderdag tijdens een sterk pleidooi de “uitlokking” gepleit. De jury aanvaardde dat niet, maar de verdediging bleef er vrijdag bij dat de feiten in een specifieke context zijn gebeurd. “Die vrouw kwijnde duidelijk weg. We blijven erbij dat het om een opwelling gaat. Als je achttien jaar geeft, dan kan je achttien jaar zitten. Dat is de realiteit.”

De verdediging vroeg de jury daarom om rekening te houden met verzachtende omstandigheden zoals haar blanco strafregister en leeftijd.

Het assisenhof hield daar na beraadslaging ook effectief rekening mee. Christel Troffaes werd na de middag uiteindelijk veroordeeld tot 10 jaar opsluiting. “Het gaat om bijzonder ernstige en gruwelijke feiten”, sprak voorzitter Jurgen Coppens. “Het slachtoffer was niet alleen haar echtgenoot, maar hij was ook de vader van haar dochter. Zij is haar vader ontnomen.”

Anderzijds werd dus rekening gehouden met die verzachtende omstandigheden, zoals haar 60-jarige leeftijd en blanco strafregister. “Mevrouw Troffaes wordt omschreven als behulpzaam, niet-egoïstisch, volhardend en impulsief”, klonk het nog in het arrest. “Er was sprake van verregaand toenemend verbaal en fysiek partnergeweld, gekoppeld aan alcoholmisbruik. Maar ze had daar ook zelf een aandeel in. Dat blijkt uit de geloofwaardige en genuanceerde verklaring van haar dochter Silke.”

De voorzitter zei nog tegen Christel Troffaes dat hij hoopt dat ze haar straf ondergaat. Maar dat ze ook moet beseffen dat ze nog een kans krijgt. “Ik hoop dat u dat zal respecteren en dat uw dochter de kans krijgt of en op welk tempo het contact hersteld kan worden.”

LEES OOK. Laatste getuigen op proces rond ‘B&B-moord’: “Ik wou de zak kattenbrokken verplaatsen, maar die woog zo zwaar. Er zat drank in verstopt”

LEES OOK. B&B-uitbaatster en dochter reageerden “onverschillig” nadat man werd doodgestoken: “Ze zei dat ze haar vader nog had zien bewegen”