©  Robin Fasseur

Westmalle, het Sodom en Gomorra van de Voorkempen? “Vroeger werd er ook gevochten, maar nu staat het direct op Facebook”

Malle -

Wat is er aan de hand in Malle? De voorbije weken haalde de gemeente de media met problemen met de synthetische cannabis Sloth Juice, overlast van de danscafés en de verkrachting van een jong meisje. Het lijkt wel het eldorado van het uitgaansleven, het Sodom en Gomorra van de Voorkempen. Wij legden ons oor te luisteren rond de Antwerpsesteenweg in Westmalle. “Ik ben ook jong geweest”, zegt Rob Vermeylen (67) uit de achterliggende wijk De Schaggelen. “Er werd toen ook gevochten, wij dronken ons ook zat. Maar ik heb nooit de neiging gevoeld brievenbussen uit de grond te trekken of glazen flessen op straat kapot te smijten.”

Kristin Matthyssen

Het uitgaansleven in Westmalle: onze collega’s op de redactie van Gazet van Antwerpen op Linkeroever hoorden het in Keulen donderen. Er klonk net geen gegniffel. Daar heb je toch geen Café Local of The Villa? Nee, maar er zijn wel vijf grote secundaire scholen op het grondgebied van Malle, en die hebben er altijd voor gezorgd dat veel middelbare scholieren hun eerste pinten of cocktails in Malle dronken. Of er hun eerste trage dansten. Zelfs verschillende politici die nu het mooie weer in Antwerpen maken, volgden middelbare school in Westmalle. Zo zijn Peter Mertens (PVDA) – afkomstig van Sint-Antonius – en Els van Doesburg (N-VA) – opgegroeid in Schilde – oud-leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle. Axl Peleman ging naar het Atheneum in Oostmalle.

Twee maanden geleden bij de opening van Klub K vertelde de zanger nog hoe hij rond zijn 13 of 14 jaar begon uit te gaan in de Malmejo en in café Arizona in Oostmalle. Later verlegde zijn uitgaansleven zich naar de Take Five in Westmalle, waar nadien The Missing Link kwam. “De Take Five was toen een echt punkcafé waar optredens werden gegeven. Aan de overkant in café Bij Lies, een gore kroeg, heb ik dagen en nachten gesleten”, herinnerde Peleman zich. “En dan had je nog De Pepermolen waar de schoolfuiven werden gegeven en Den James. Daar ben ik nooit binnen geweest, daar draaiden ze vooral new beat.”

Boemelen

Om maar te schetsen: Westmalle heeft een geschiedenis van boemelen, pierewaaien en potverteren. Waarom kookt de pot dan nu over? Maandag pleegde burgemeester Harry Hendrickx (DBM) overleg met politie Voorkempen, de uitbaters van danscafés ’t Hofke en The Missing Link en twee vertegenwoordigers uit de buurt waar de overlast zich situeert. Er werd een aantal maatregelen afgesproken. Er kwam ook naar boven dat de voorbije weken groepen jongeren uit Turnhout de Westmalse danscafés overspoelden. En dat de knaldrang bij de jeugd na de coronasluiting énorm is. Of liever was, want het nachtleven blijft nu sowieso nog de komende twee weken op slot, en volgens de burgemeester zal het in de praktijk nog langer zijn.

De Antwerpsesteenweg, met in de achtergrond The Missing Link en ’t Hofke. Malle is een echte scholierengemeente. 

De Antwerpsesteenweg, met in de achtergrond The Missing Link en ’t Hofke. Malle is een echte scholierengemeente. ©  Joren De Weerdt

Bij de omwonenden in de achterliggende wijk De Schaggelen is er iets gekraakt de voorbije twee maanden. Sommigen reageren gelaten. Bij het eerste huis waar wij aanbellen, wil de bewoonster liever niet in de krant, uit schrik voor represailles. Wekelijks moeten ze in het weekend de flessen uit de haag halen. “Wij leven al jarenlang met deze overlast. Wij ondergaan dit nu nog en tellen af tot augustus 2023, wanneer The Missing Link en ’t Hofke sowieso gesloten worden, want dan komen er appartementen.”

Een beetje verderop zien we een vrolijke Sinterklaas en een boom vol Zwarte Pieten aan een voordeur. Er staat zelfs al een pantoffel met twee wortels en een flesje Westmalle Trappist Dubbel bij. De kroonkurk staat los en het flesje is leeggedronken. “Nee nee, dat hebben die jongeren niet gedaan”, lacht Rob Vermeylen (67) als we bellen. “Dat heb ik zelf gedaan. Ik ken mijn geburen, dat flesje zou anders niet lang ongeopend blijven.”

Wis en Rob. “Een keer vonden we een halve hamburger in onze brievenbus.” 

Wis en Rob. “Een keer vonden we een halve hamburger in onze brievenbus.” ©  Joren De Weerdt

Rob is een echte Westmallenaar, zijn vrouw Wis Taymans (67) komt uit Sint-Antonius. Zij keerden pas op latere leeftijd naar Robs roots terug. “Het is hier een toffe buurt, behalve op vrijdag en zaterdag. Hier op de hoek ligt een vuil graspleintje waar die jongeren allemaal met een hoop lawijt hun auto komen parkeren. Ze gaan zich daar eerst bezatten en laten hun leeggoed hier allemaal achter. Dikwijls rijden ze met hun auto’s met luide muziek tot het einde van de straat. Wij slapen achteraan, dus daar hebben we gelukkig niet zo veel last van. Als ze de deur openzetten in ’t Hofke horen wij de bassen wel tot binnen.”

Volgens Rob en Wis situeren de meeste overlastproblemen zich tussen 2 en 6u ’s morgens. “Diegenen zonder auto, blijven hier rondhangen tot ze de eerste bus om 6u ’s morgens kunnen terugpakken. We zien de politie hier soms wel, maar die controles zijn tot 2u ’s nachts, en het is pas nadien dat de overlast start.”

Sinterklaas is welkom bij Rob en Wis. 

Sinterklaas is welkom bij Rob en Wis. ©  Joren De Weerdt

Kots en glas

“Kots, glas: als ik ’s morgens naar de bakker ga, moet ik uitkijken waar ik loop”, zegt Wis. “Het probleem is dat die kleine parking op de hoek privé is, en dat de gemeente zegt dat ze daar niks aan kan doen. Iemand heeft dat ooit eens aan zijn broek gehouden bij een verkoop.”

Dat ze zelf ook ooit jong zijn geweest en uitgingen in Westmalle, zeggen Rob en Wis spontaan. ”Maar de manier van uitgaan is helemaal veranderd. Nu gaan ze eerst ‘indrinken’ bij iemand thuis. Wij begonnen onze avond in jeugdclub De Splash in de Sint-Jozeflei. En daarna gingen wij verder uit. Ik denk dat wij evenveel zopen als die jongeren nu, wij gingen ook tot 4u uit. Maar wij hadden meer respect voor de omwonenden. Wij gingen geen brievenbussen kapotmaken of glas op de baan gooien. Ik denk zelfs dat wij dat eerder nog zouden opgeruimd hebben als we glas zagen liggen.”

Eén keer vond Rob een stuk hamburger in zijn brievenbus.

Anita Geens. 

Anita Geens. ©  Joren De Weerdt

‘Aardige dinges’

Anita Geens (66) woont al sinds 1979 in De Schaggelen. “Van mij mogen ze lawaai en plezier maken, maar geen ‘aardige dinges’”, zegt ze. En daarmee bedoelt ze drugs en comazuiptoestanden. “Mijn man moet ’s nachts altijd naar de wc. Enkele weken geleden keek hij zoals gewoonlijk uit het raam. Hij zag iemand met zijn voeten op de baan liggen. Een man of een vrouw? Dat kon hij niet opmaken. Het gebeurt in het weekend wel vaker dat wij uit het raam kijken en iemand zien liggen. Maar zolang ze van de baan liggen, moet je niet ongerust zijn. Nu belde mijn man toch de politie. Tot zijn verbazing vroeg de politie of mijn man eens wilde gaan kijken. Ik ben hartpatiënt en 70 jaar, protesteerde hij. Vijf minuten later belde iemand anders terug, ik denk iemand van de hulpcentrale. Die kon hem toch overtuigen om in zijn peignoir te gaan zien. Gelukkig kwam de politie er net aan toen hij aan het slachtoffer arriveerde. Het bleek om iemand uit Schilde te gaan. De politie heeft hem opgeraapt en meegenomen.”

“Van mij mag Westmalle zeker blijven bruisen, maar dat ze al eens beginnen om het openingsuur te vervroegen”, zegt Anita. “Eén keer hebben ze het vogelkot in onze tuin kapot geslagen. Vanaf toen hebben we een poort gehangen, want dan zitten ze toch al dichtbij.”

Aan de gevel van The Missing Link. 

Aan de gevel van The Missing Link. ©  Joren De Weerdt

Als we langs het berucht parkeerpleintje terug richting Antwerpsesteenweg stappen, valt het vooral op dat de vuilnisbak volgepropt zit, met op het eerste gezicht poepzakjes.

(Lees verder onder de foto’s)

Het vuil pleintje. 

Het vuil pleintje. ©  Joren De Weerdt

De poepzakjes, of dat denken we toch. 

De poepzakjes, of dat denken we toch. ©  Joren De Weerdt

Winterbar

Even verder legt Glenn Mariën (36) samen met Thomas Wens (19) de laatste hand aan de nieuwe winterbar in ’t Hofke. Glenn nam pas dit voorjaar ’t Hofke over, om het een waardig afscheid te geven. De vorige uitbater had de handdoek in de ring gegooid na de aanhoudende coronamaatregelen. “Maar het wordt ons als ondernemer niet gemakkelijk gemaakt in deze coronatijd. Vandaar dat we nu een winterbar starten.”

Thomas en Glenn in de nieuwe winterbar van ’t Hofke.  

Thomas en Glenn in de nieuwe winterbar van ’t Hofke.  ©  Joren De Weerdt

Elke vrijdag en zaterdag vanaf 19u en zondag vanaf 16u gaat hij er typische winterdrankjes zoals jenever, glühwein en warme chocolademelk schenken. “Als ondernemer moet je iéts doen”, zegt Glenn, die vooral zijn personeel dankt voor de inspiratie.

Of het wel verstandig is een winterbar te openen met de huidige hoogspanning? “Ik heb echt een goed gevoel overgehouden aan het overleg”, zegt Glenn. “De problemen draaien om klanten die zich buiten op straat misdragen en niet in onze zaken. Er moet meer toezicht komen buiten, en op de alcoholverkoop in de nachtwinkels. De nachtwinkels zijn de best draaiende cafés in Malle op dit moment. De aanwezige buren op het overleg hebben nu ook eens onze kant van het verhaal gehoord. Onze winterbar gaat niet met een deejay zijn. We willen het kerstmarktgevoel naar het café brengen. Hopelijk kunnen we de buren ook eens uitnodigen.”

(Lees verder onder de foto’s)

Westmalle-dorp. 

Westmalle-dorp. ©  Joren De Weerdt

’t Zwanenstraatje waar er ook problemen zijn. 

’t Zwanenstraatje waar er ook problemen zijn. ©  Joren De Weerdt

Alles op Facebook

Glenn geeft toe dat de drukte ook voor hem de voorbije weken soms té was. “Ik heb zelfs één keer mijn deur moeten sluiten.” Of hij ervaart dat er anders wordt uitgegaan dan pakweg twintig jaar geleden? “Elke tijdsgeest is anders. Nu merk je wel dat klanten constant op hun smartphone bezig zijn. Alles wordt gefilmd. Vroeger werd er ook gevochten, maar nu staat het direct openbaar op sociale media. Zo’n verhaal dat op Facebook komt verandert ook snel als het wordt doorverteld.”

Of het invoeren van een happy hour zoals vijftien jaar geleden niks is, merkt onze fotograaf op, om klanten vroeger op café te krijgen. “Tussen 21 en 22u één pintje drinken en eentje gratis?”, vraagt Glenn. “Ik denk niet dat dat nog marcheert, al voelden wij wel dat toen we om 1u moesten sluiten de jongeren vroeger kwamen.”

Een andere oorzaak van de overlast is dat de jeugd nu op twee plaatsen geconcentreerd wordt, terwijl er vroeger het ene café na het andere was. Café Trappisten mikt toch wat op een ander publiek en ook Het Vermoeden en Klein Zwitserland (KZ) mikken eerder op 21-plussers.

Zelden thee of koffie

Café KZ is normaal in het weekend ook een danscafé. “Maar nu dus even niet”, zegt Wendy De Schutter (43), die op donderdagnamiddag haar handen vol heeft om een hele reeks tooghangers te bedienen. Komt het door de aanwezigheid van de brouwerij van de Trappisten, maar in Westmalle wordt al decennia veel bier verzet. “Klopt, het zijn alleen groepjes oudere wielertoeristen die een koffie of thee bestellen”, zegt Wendy. “Voor de rest worden hier vooral bier en cocktails gedronken.”

Wendy De Schutter in café KZ. “Hier wordt zelden koffie besteld.” 

Wendy De Schutter in café KZ. “Hier wordt zelden koffie besteld.” ©  Joren De Weerdt

Wendy heeft een eigen evenementenbureau Real Audio Wizards waarmee ze normaal Ibizastyle-events organiseert met deephouse. “In de herfst en de winter organiseren we meer shows. De coronamaatregelen hebben zwaar op de evenementensector ingehakt. Daarom werk ik hier nu af en toe voor uitbater Dominik Lambaerts.”

Zelf ging Wendy vroeger in haar studententijd in de Marmite of de Irish pub in Antwerpen uit. “Ik vind diezelfde sfeer hier wel wat terug in de KZ. Weet je wat het is? De mensen in Malle feesten gewoon enorm graag.”

Ook burgemeester Harry Hendrickx (DBM), want aan het venster van KZ hangt al de door cartoonist Quirit – zelf Oostmallenaar – getekende affiche van het groot volksfeest op 2 januari aan De Notelaar voor zijn afscheid na 27 jaar burgemeesterschap. Met een tripel in de hand.

De affiche voor het volksfeest op 2 januari om burgemeester Harry Hendrickx uit te zwaaien. 

De affiche voor het volksfeest op 2 januari om burgemeester Harry Hendrickx uit te zwaaien. ©  Joren De Weerdt

Klant Hugo Ickx (65) bestelt nog een pils aan de toog van KZ. “Als de Link en ’t Hofke in 2023 dicht gaan, zullen de klachten zich verleggen naar het Bergplein”, voorspelt hij. “Daar komt een nieuw danscafé in de vroegere Alma. Ik heb al gehoord dat de mensen daar ook al met schrik zitten. Weet je wat het is? Het dorp wordt vol appartementen gebouwd. In mijn ogen moet je keuzes maken: ofwel cafés, ofwel appartementen. Maar zet die twee samen en er komen problemen.”

Wendy. “Weet je wat het is? De mensen feesten hier graag.” 

Wendy. “Weet je wat het is? De mensen feesten hier graag.” ©  Joren De Weerdt

Café KZ, vol oude radio’s en televisietoestellen. 

Café KZ, vol oude radio’s en televisietoestellen. ©  Joren De Weerdt

MEER OVER Buurtreportage Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio