Jo Bussels en Valerie Olieux met tussen hen in dochter Magali in hun  nieuwe bistrot.  

Jo Bussels en Valerie Olieux met tussen hen in dochter Magali in hun nieuwe bistrot.  ©  Patrick De Roo

Oud-uitbaters Radis Noir openen Bistrot Magali in Fruithoflaan

Berchem -

Bistrot Magali volgt Brasserie Magalie op. Een lettertje minder in de naam, maar toch een heel verschil. “We hebben binnen niets afgebroken, maar we hebben wel alles opgefrist”, zegt de nieuwe eigenaar en chef Jo Bussels, die we nog kennen van Radis Noir

Johan Van Baelen

Net zoals toen in hun gastronomisch restaurant Radis Noir op de Desguinlei vormt Jo een tandem met zijn echtgenote Valerie Olieux. Na twintig jaar onafgebroken restaurant houden, eerst in Rimbaud op de Paardenmarkt en daarna in Radis Noir, was het tijd om zich te herbronnen. Een sabbat was welkom.

Juist toen de goesting er weer zat aan te komen, vernamen ze via goede vrienden dat het pand 99 in de Fruithoflaan wachtte op overnemers. “Dan ging het snel. We hebben ook het belendend pand in de deal betrokken.” In een roze kader op de vitrine wordt daar Atelier Magali aangekondigd. “We beginnen er op donderdag 16 december met bereide maaltijden en wijnen”, legt Jo uit. “Die gerechten zijn ofwel door mij uitgekozen ofwel door mij gemaakt. In beide panden hebben we geprobeerd niet te raken aan het DNA van de zaak. De opfrissing is gebeurd met groot respect voor wat er was.”

Oud-roze voert de boventoon in de renovatie van de zaak. 

Oud-roze voert de boventoon in de renovatie van de zaak. ©  Patrick De Roo

Restaurant zonder drempel

De toon is meteen gezet. Na twee gastronomische restaurants willen Jo en Valerie via Bistrot Magali een breder publiek aanspreken, maar de kwaliteit moet hoog blijven. “Mensen die ons zagen klussen, vroegen al of het zo sjiek ging zijn als Radis Noir. Ik antwoordde steevast: ‘neen, maar wel zo lekker’. We willen die drempel weg. Vanaf maandag kan je hier rustig een soepje aan 5 euro bestellen of op het terras zitten met een colaatje.”

“Je ziet, alles kan. Een zakenman die hier ’s middags luncht met een steak tartaar kan hier vrijdagavond perfect een lasagne komen eten met vrouw en kinderen.” Om dat gezinsverhaal compleet te maken, is Magali twee zondagen per maand geopend. “We willen tonen dat we klaar staan voor families. Daarom ook serveren we op Kerstmis en op tweede kerstdag een vier- of vijfgangenmenu. Wij zijn hier dan ook als familie om gezinnen te ontvangen op een dag die bij uitstek in familieverband wordt gevierd.”

Magali in het weekend

Jo benadrukt dat hij net zoals vroeger alles zelf bereidt, tot en met mayonaise en frietjes toe. “De lat ligt inderdaad hoog, maar de drempel laag”, bevestigt hij. “Tegelijk kunnen ook wij aan deze formule een eigen gezinsleven koppelen.” Daarover gesproken, hun oudste dochter Magali – zo is meteen de vraag over de naamgeving van het restaurant opgelost – vroeg zelf om in het weekend als student te mogen werken bij haar ouders.

Valerie laat een van haar gasten wijn proeven.  

Valerie laat een van haar gasten wijn proeven.  ©  Patrick De Roo

De bistrot is geopend vanaf 11u en sluit om 21u. Daarin passen lunch, vieruurtje en diner. “We hebben inderdaad een namiddagkaart met zestien zoetigheden, waaronder de desserts van lunch en diner.” Voor wie een lang aperitief wil, zijn er ook vijf hartige snacks. “De laatste klant laten we binnen om 19.30u. Anders wordt het toch weer veel te laat”, valt Valerie in.

Daarbij mag gezegd dat Jo en Valerie de zaak met hun tweetjes laten draaien. Omdat ze even uit de race van alledag zijn gestapt, beperken ze in het begin het aantal couverts tot 25, of de helft van wat mogelijk is. Zo voldoen ze meteen aan de nieuwste corona-verplichtingen.

www.bistrot-magali.be, Fruithoflaan 99 in Berchem, open vanaf maandag 6 december, 03.448.35.66

Vastgoed

Jobs in de regio