©  evr

Vonnis over het conflict in het biljart kan ook gevolgen hebben voor andere sportbonden

De Leuvense ondernemingsrechtbank heeft geoordeeld dat de Belgische biljartbond zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke marktpraktijken door exclusieve langdurige deals te sluiten over ballen en tafels voor grote toernooien. Dat staat te lezen in De Tijd. De uitspraak van de ondernemingsrechtbank kan ook gevolgen hebben voor andere sportbonden.

De Belgische biljartbond sloot in 2020 deals van vier jaar met het Henegouwse bedrijf Saluc en het Malse bedrijf Verhoeven voor exclusieve levering van respectievelijk biljartballen en biljarttafels voor de drie grootste toernooien van het land: het BK, de bekerfinale en het jeugdkampioenschap. Daarop trok concurrent HCSB, een biljartfabrikant uit Ranst, naar de rechtbank. Het beweerde geen faire kans te hebben gekregen om mee te dingen bij de aanbesteding. De Leuvense ondernemingsrechtbank gaf HCSB dinsdag gelijk en beval de staking van deals. Anders volgt een dwangsom van 1.000 euro per dag.

Een vonnis met belangrijke waarde, zo vertelt advocaat sportrecht Mathieu Baert in De Tijd. “Omdat een Belgische rechtbank voor het eerst specificeert hoe een sportfederatie in ons land moet omgaan met het mededingingsrecht.” Dit vonnis kan dus ook gevolgen hebben voor hoe andere sportbonden in ons land deals sluiten over wedstrijdballen of ander materiaal.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio