De Hyundai Ioniq 5 won in de categorie elektrisch. 

De Hyundai Ioniq 5 won in de categorie elektrisch. ©  rr

Dit zijn de gezinsauto’s van het jaar volgens VAB

Vrijdag maakte de Vlaamse automobilistenbond VAB de gezinswagens van het jaar (2022) bekend. Voor deze 35ste editie van de verkiezing kwamen maar liefst 38 auto’s in aanmerking. Daaruit verkoos de jury uiteindelijk de Hyundai Ioniq 5 tot elektrische gezinswagen van het jaar. Ook in andere budgetcategorieën kwamen er enkele winnaars uit de bus.

dvtBron: Belga

LEES OOK. GETEST. Met de elektrische auto naar Toscane: een roadtrip voor wie de tijd neemt

In de categorie elektrisch namen dit jaar vijftien wagens deel. Nooit eerder waren dat er zoveel. De eerste plaats ging naar de Hyundai Ioniq 5, voor zijn ruimtelijke indruk in het interieur en het uitgesproken, gedurfde design. Ook het rijbereik en de krachtige aandrijving wisten de juryleden te bekoren. De tweede plaats in de categorie elektrisch ging naar de Dacia Spring, de derde plaats naar de Volkswagen ID.4.

Bij de wagens met een verbrandingsmotor ging Dacia, het budgetmerk van Renault, voor het tweede jaar op rij met goud aan de haal in de categorie tot 22.000 euro. Daarbij stal hun Sandero de show. Tijdens de vorige editie met zijn Duster, dit jaar met zijn Sandero Stepway, die door de gezinnen vooral geroemd werd om zijn onklopbare prijs, goede zitcomfort en excellente motor. De tweede plaats in deze categorie ging naar de Toyota Yaris, gevolgd door de Citroën C3 Aircross.

In de categorie tot 34.000 euro waren heel wat SUV’s en crossovers ingeschreven, maar ging ook dit jaar het goud naar een break. De Toyota Corolla Touring Sports haalde het heel nipt van de Renault Arkana. De Suzuki Swace eindigde op de derde plaats in deze categorie. De Toyota werd door de gezinsjury en professionele jury geprezen voor zijn ruimte, zowel in het interieur als in de koffer. Het is een betaalbare hybride met strak desig en goede wegligging.

Opvallend bij deze editie was de deelname van heel wat Chinese autoconstructeurs. Zo schreven merken als BAIC, DFSK, FAW, Aiways en Seres voor het eerst een auto in voor de verkiezing. En hoewel ze geen podiumplaats konden bemachtigen, speelden sommige modellen volgens VAB stevig mee in de competitie. De Chinese wagens deden het opvallend goed bij gezinnen die op zoek waren naar een budgetvriendelijke wagen.