Bakker Peter Staut, zijn vrouw Nora De Keirsmaecker en hun dochter Eveline Staut. 

Bakker Peter Staut, zijn vrouw Nora De Keirsmaecker en hun dochter Eveline Staut. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Bakkerij Nora stopt na 36 jaar: “Er is hier al heel wat afgebleit”

Deurne -

Peter Staut en Nora De Keirsmaecker staan op zondag 19 december voor de laatste keer in hun bakkerij Nora op de Herentalsebaan in Deurne. Na 36 jaar houden ze het voor bekeken en gaan ze met welverdiend pensioen. “Klanten staan met tranen in de ogen in de winkel om afscheid te nemen”, zegt Peter. “Dat raakt ons.”

Jan Stassijns

1985: Peter Staut en Nora De Keirsmaecker zijn op een bakkersfeest wanneer een leverancier van bloem de vraag stelt of iemand interesse heeft om een bakkerij in Deurne over te nemen. Zes maanden later staat het pas getrouwde koppel er achter de toonbank. De bakkerij kreeg de naam Nora, naar de vrouw des huizes. “Het was mijn nonkel die zei: als je in de stad iets begint, moet je het niet te ver gaan zoeken”, zegt Nora. “Het moet kort en bondig zijn. Nora.”

Ze verhuisden van over het water naar Deurne. En binnenkort steken ze opnieuw de Schelde over, want na 36 jaar stoppen Peter en Nora met de bakkerij om van een welverdiend pensioen te genieten. De klanten zijn er het hart van in. “Er is hier al heel wat afgebleit in de winkel”, zegt Peter. “En ook voor ons is het een emotioneel afscheid, maar we moesten een beslissing nemen. Op een laag pitje verder doen, dat gaat niet in een bakkerij. En we willen nog van ons pensioen kunnen genieten nu we nog allebei goed zijn.”

Peter Staut en Nora De Keirsmaecker in de bakkerij. 

Peter Staut en Nora De Keirsmaecker in de bakkerij. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Op 19 december worden de laatste broden gebakken en verkocht. En ook hun typische vloerpistolets, één van de specialiteiten van bakker Peter, zullen klanten vanaf dan elders moeten halen. En zo lijkt er een einde te komen aan een lange traditie bakkers op de Herentalsebaan 104. “Wij hebben het destijds overgenomen van Tomaes die hier dertien jaar brood bakte”, weet Peter. “En daarvoor was het bakkerij Vermeiren. Maar wij hebben nog geen overnemer gevonden.”

“Er zijn niet veel bakkers meer”, vult Nora aan. “Toen wij hier begonnen, waren er 28 bakkers op en rond de Herentalsebaan. In tussentijd zijn er een Colruyt, een Delhaize, Lidl en Aldi bijgekomen, elk met hun eigen bakkerij. Mensen hebben vandaag ook weinig tijd, dus is het natuurlijk gemakkelijker om alle inkopen in één winkel te doen.”

Bakkerij Nora 

Bakkerij Nora ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Toch zijn de klanten altijd hun weg blijven vinden naar bakkerij Nora, met lange wachtrijen, zeker op zondag; Ook overbuurman, burgemeester Bart De Wever (N-VA) stond al wel eens in de rij stond om er zijn zondagse pistolets te gaan halen. “We zitten echt in met onze klanten” ,zegt Nora. “We hebben heel veel mensen die hier al jaar en dag komen. Zelfs als ze verhuisd zijn, komen sommigen hier hun brood nog halen om thuis in te vriezen en de week door te komen. We hadden graag een afscheidsfeest gegeven, maar dat is nu niet mogelijk met de coronacrisis.”

Het zal wennen zijn om na 36 jaar aan een ‘normaal’ ritme te gaan leven. Want een bakker leeft vooral ’s nachts. “Ik slaap doorgaans vijf uur per dag”, zegt Peter. “In de loop van de middag twee uur en dan ’s avonds ook nog even. Maar we zullen het wel snel gewoon worden, denk ik.”

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio