De beiaardiers geven de hele maand december concerten.  

De beiaardiers geven de hele maand december concerten.  ©  Patrick Hattori

Mechelse beiaardiers spelen meezingers voor Sint en kerstliederen

Mechelen -

Nog de hele maand december spelen de beiaardiers in Mechelen liederen in feestelijk thema. Dit weekend zijn dat meezingers voor Sinterklaas, de weekends daarna kerstliederen. Er komen ook speciale kerstconcerten.

Sven Van Haezendonck

Stadsbeiaardier Eddy Mariën en Marc Van Bets, de beiaardier van de kathedraal, willen met hun muziek de Mechelaars een hart onder de riem te steken tijdens deze pandemie. Hun oeuvre staat deze maand helemaal in het teken van Sinterklaas en Kerstmis.

Zaterdag om 11u30 tijdens de wekelijkse markt en zondag om 15u speelt de beiaard van de Sint-Romboutstoren meezingers voor Sinterklaas. “Kinderen en ook volwassenen kunnen naar hartenlust meezingen. Wie weet, valt de goedheilig man ergens te bespeuren”, zegt de stad. Wanneer de Sint opnieuw naar Spanje vertrokken is, is het tijd voor kerstliederen. Ook die weerklinken iedere zaterdag om 11u30 en zondag om 15u uit de toren.

Twee kerstconcerten

Bovenop deze momenten plannen de beiaardiers ook kerstconcerten met een waaier van bekende en minder bekende kerstliederen. Marc Van Bets bespeelt op donderdag 23 december de beiaard, Eddy Mariën neemt op vrijdag 23 december plaats achter het klavier. In donkere dagen willen ze de Mechelaars daarmee extra warmte bezorgen. Om die reden beginnen deze concerten om 16u, bij schemering. “Dan begint het stilletjes donker te worden, een magisch tijdstip in de winter.”

Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur, is erg blij met het initiatief. “Ik ben ongelofelijk dankbaar dat we niet moesten stoppen met het genieten van onze beiaardmuziek. Veel muzikanten ondervonden tijdens de pandemie moeilijkheden om voor een publiek te staan. Voor beiaardiers ligt dat anders. Het publiek hoort hen kilometers ver en doet kerstinkopen, zit op een terrasje of gezellig thuis”, vertelt hij.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio