7,5 miljoen Vlaamse steun voor volledig nieuw gebouw Indaver in de haven van Antwerpen

Antwerpen -

De Vlaamse regering heeft 7,5 miljoen euro steun toegekend aan Indaver voor een nieuwe vestiging in de haven van Antwerpen. Het bedrijf wil daar via nieuwe processen jaarlijks 31.000 ton plastic producten recycleren. Nieuw is dat bij een goed rendement de helft van het toegekende bedrag terugbetaald zal worden, zegt Vlaams minister van Werk en Innovatie Hilde Crevits (CD&V).

Bron: Belga

Indaver wil tegen 2024 in de haven van Antwerpen een demofabriek openen waar plastic gerecycleerd wordt via een gloednieuwe technologie. Met die nieuwe technologie kunnen twee plasticsoorten (polystyreen en polyolefinen), die momenteel in beperkte mate worden gerecycleerd, omgevormd worden tot chemische basisstoffen, waar dan weer nieuwe producten mee kunnen worden gemaakt.

Besparen op CO2

Het investeringsproject past in de globale visie van Indaver voor duurzaam energiegebruik. Op termijn moet de uitbating van de fabriek tot een jaarlijkse besparing van zo’n 90.000 ton CO2 leiden. Door de voorziene uitbreiding moet dat in 2027 toenemen tot een besparing van 225.000 ton per jaar.

Daarvoor investeert het bedrijf 60,5 miljoen euro in de nieuwe vestiging in Antwerpen. Van Vlaanderen krijgt het 7,5 miljoen strategische ecologiesteun. Daartegenover staat een extra tewerkstelling op termijn van een 100-tal mensen, zegt minister Crevits.

Terugbetalen

Afhankelijk van het rendement van de investering, is 3,75 miljoen van de steun terugvorderbaar . Het bedrag wordt volledig terugbetaald bij een succesvolle realisatie van het project en gedeeltelijk indien de investering de verwachting niet helemaal inlost. Is het project succesvoller dan verwacht, dan betaalt Indaver zelfs tot 10 procent meer terug dan het terugvorderbaar bedrag.

“Vlaanderen is een belangrijke pionier in het hergebruik van plastics. Deze investering is belangrijk voor het milieu en in het kader van de circulaire economie en het klimaat”, zegt minister Crevits.