©  Isosport

Weer dreigt voetbal zonder publiek: Overlegcomité beslist vandaag, sportclubs vrezen financiële gevolgen

Voor het eerst sinds mei dreigt vanaf maandag weer voetbal zonder publiek in België. De beslissing valt tijdens het overlegcomité vandaag, maar de expertengroep GEMS adviseert om de deuren van de stadions te sluiten. Als het advies gevolgd wordt, legt het amateurvoetbal de competities wellicht zelf stil. Het profvoetbal vreest de financiële gevolgen.

Voor de derde keer in 2,5 weken komt het overlegcomité dat over de coronamaatregelen beslist samen, en ditmaal komt de sportwereld in het vizier. De sector die sinds de vaccinatiecampagne afgelopen zomer weer zuurstof tankte, vreest de financiële gevolgen. “Het is geen geheim dat wedstrijden achter gesloten deuren een enorme financiële klap zouden betekenen voor onze clubs, die nog steeds kampen met de gevolgen van de lege tribunes vorig seizoen”, aldus de Pro League, het orgaan dat alle profclubs in het Belgische voetbal vertegenwoordigt. “Per wedstrijd lopen de verliezen in de honderdduizenden euro’s. Dit heeft een zware impact op de financiële situatie en dus de activiteiten en werkgelegenheid bij onze clubs.” Navraag leert dat voor topclubs de verliezen kunnen oplopen tot 600.000 euro per thuismatch.

Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven, waarschuwt voor de indirecte schade. “Er dreigt een ingewikkelde compensatieregeling voor abonnees en sponsors. Clubs stoppen daar veel tijd in, terwijl de regelingen tot frustratie kunnen leiden.” Ook voor het amateurvoetbal zou de beslissing zware gevolgen hebben. “Zonder publiek vrees ik dat we zullen overgaan tot een pauze van de competities”, zegt Marc Van Craen, de voorzitter van Voetbal Vlaanderen, dat de amateurclubs vertegenwoordigt.

 

 ©  BELGA

Veldrijden wil doorgaan

Als alle evenementen met meer dan 200 aanwezigen worden afgelast, betekent dit vanaf volgend weekend geen publiek meer tijdens veldritten. “We kennen de situatie van vorige winter en weten wat de gevolgen zullen zijn”, zegt Christophe Impens namens Golazo, onder meer organisator van de Wereldbekercross in Namen op 19 december. “Toen wisten we het wel een hele tijd op voorhand, nu zullen we sneller moeten handelen. Ik vraag om solidariteit, iedereen zal water bij de wijn moeten doen om alles budgettair haalbaar te maken. Want we willen blijven organiseren.”

De expertengroep vraagt om indoorsporten te verbieden voor niet-profs. De Vlaamse Sportfederatie wil bewijzen zien dat sportclubs besmettingshaarden zouden zijn. “Indien experts op een wetenschappelijke basis maatregelen voorstellen, zullen we deze als sportsector zeker volgen. Maar we passen voor een pakket van maatregelen die onze sector ongefundeerd in zijn totaliteit treffen. Laat mensen nog sporten waar het op een veilige manier kan”, zegt voorzitter Koen Umans. “Mocht men toch beslissen om bepaalde zaken tijdelijk te verbieden, roepen we op tot ondersteunende maatregelen.”

Duitsland

De Pro League vraagt om het advies van de GEMS niet te volgen. “Een voetbalwedstrijd bijwonen gebeurt in een veilige omgeving, dat wordt bevestigd door wetenschappelijke studies. We hopen dat het constructieve overleg en het vertrouwen van de voorbije maanden helpt om de tribunes open te houden.” In Duitsland mogen voetbalstadions openblijven, maar wordt de bezettingsgraad beperkt tot 30 en 50 procent van de capaciteit met een maximum van 15.000 fans. In regio’s met erg hoge besmettingscijfers kunnen fans wel worden gebannen of wedstrijden worden uitgesteld.(vdm, lver, bow, hh, agg)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio