©  BELGA

Minister Dermagne (PS) ijvert voor coronabarometer: “De zaken opnieuw op scherp stellen”

Ook minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) is gewonnen voor een coronabarometer. Dat zei hij vrijdagochtend op Bel RTL. “Ik denk dat we de zaken opnieuw op scherp moeten stellen. Op een bepaald moment was er sprake van een barometer op middellange en lange termijn, om de burgers perspectief te geven en te kunnen anticiperen en drempels in te bouwen, enz”, herinnerde de vicepremier zich.

Bron: Belga

Die leek vrijdagochtend ook de recente kritiek van zijn partijvoorzitter Paul Magnette op de werkmethode van de federale regering te steunen. “We moeten toegeven dat er een probleem is met de organisatie en methode van deze overlegcomités. We hebben er nu drie vlak na elkaar, met wisselende beslissingen. Ik begrijp dat de bevolking er niets meer van snapt’’, aldus Magnette.

Zo’n barometer, die vooraf bepaalde maatregelen zou koppelen aan drempelwaarden op het vlak van besmettingen of ziekenhuisopnames, lag het voorbije anderhalf jaar al verschillende keren op tafel, maar kwam er nooit.

Toch zijn wetenschappers voorstander. “Ik herhaal dat er een gebrek is aan visie op middellange termijn, de bevolking heeft behoefte aan een heldere visie op middellange termijn”, aldus professor Volksgezondheid (ULB) Yves Coppieters vrijdag op DH Radio.

De grote thema’s op de agenda van het overlegcomité vrijdag zijn enerzijds de mogelijkheid van een tijdelijke sluiting van basisscholen en kleuterscholen, en anderzijds een vervroeging van de sluitingstijd in de horeca naar 20 uur. Minister Pierre-Yves Dermagne is voor geen beide gewonnen. “We moeten een veralgemeende en langdurige sluiting van onze scholen zo veel mogelijk vermijden”, zei hij daarover. De horeca sluiten om 20.00 uur zou volgens de socialist een “hypocriete” maatregel zijn, omdat dit voor restaurants “betekent dat er geen avonddienst is”.

LEES OOK. Is aan de noodrem trekken wel nodig als de piek nabij is? Vier vragen over de vierde golf

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio