© RTV

Tijdens Kerstmagie komt kasteel d’Ursel tot leven: “Met vijfduizend kerstballen en meer dan veertig kerstbomen”

Hingene -

Kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem) lijkt wel één groot Kerstpaleis. Vanaf zaterdag kun je er deelnemen aan de vertelwandeling Kerstmagie. Ceremoniemeesters leiden kleine groepjes langs de verschillende kamers in het kasteel die niet alleen helemaal in kerstsfeer zijn aangekleed, maar waar de dingen kunnen praten.

Guy Delforge
De kasteelkamers zitten vol kerstsfeer en mystiek. 

De kasteelkamers zitten vol kerstsfeer en mystiek. ©  Joris Herregods

Kerstmagie brengt deze keer De Nacht van de Twinkelings. Het is middernacht, de elfen en de Kerstman slapen heel zacht. Er staat iets in het magische kerstboek geschreven en dan komen ‘de dingen’ in het kasteel tot leven. De Twinkelings, zes zingende elven, zorgen voor hemelse gezangen. Maar plots stoppen hun gezangen, worden ze gevangen en zijn ze hun zangstemmen kwijt. De bezoekers gaan op zoek naar de stemmen, ze bezoeken de kasteelkamers, vol kerstsfeer en mystiek. Je kunt met het hele gezin op zoek naar de sleutel van het Twinkelings-mysterie. Doorheen de interactieve wandeling verzamel je tips die je nodig hebt voor de oplossing van dit raadsel, een sprekende klok helpt je. Kerstmagie in kasteel d’Ursel is een theaterwandeling met fraaie lichteffecten en sprookjesachtige muziek.

Enthousiaste vrijwilligers

“In 2019 deden wij de eerste keer mee aan Kerstmagie”, zegt directeur Koen De Vlieger van kasteel d’Ursel. “Dat was meteen bijzonder geslaagde editie en wel op veel manieren: we ontvingen meer dan zevenduizend bezoekers en die waren allemaal heel blij. Maar ook achter de schermen was het heel leuk. Met meer dan honderd vrijwilligers werd het hele kasteel gedecoreerd en werden de theaterstukjes gespeeld. Dat was zo’n fijne sfeer dat we ook deze keer wilden meedoen.”

“Onze vrijwilligers waren de eerste keer heel enthousiast”, zegt De Vlieger. “Wij kiezen er bewust voor om maar om de twee jaar Kerstmagie te organiseren, maar in september stonden er weer vele tientallen vrijwilligers klaar om in de kerstsfeer te vliegen. Ze voelen zich hier – op een heel positieve manier – thuis.”

De kasteeldirecteur vindt het belangrijk dat evenementen als Kerstmagie een plaats krijgen in het kasteel. “Ik zeg altijd dat mijn taak uit twee delen bestaat: zorgen voor het kasteel en het park en er nieuw leven brengen. Bij dat nieuw leven brengen, hoort het organiseren van concerten en tentoonstellingen, maar Kerstmagie kan hier net zo goed.”

Vijfduizend kerstballen

Kasteel d’Ursel baadt ondertussen helemaal in kerstsfeer. De voorbije maanden werd door een veertigtal vrijwilligers hard gewerkt aan de versiering. “Het begint met de aankopen”, zegt Martine Van Keer, hoofd van het vrijwilligersteam decoratie. “Zo gingen we bijna vijfduizend kerstballen halen in Opglabbeek. Het werd een heuse daguitstap om al die versiering naar het kasteel te brengen. Je hebt immers heel veel slingers, lichtjes, guirlandes en zo meer nodig om meer dan veertig grote kerstbomen te versieren. Die staan verspreid over vijftien ruimtes, maar in een van de kamers staan zelfs elf kerstbomen, dat is wel indrukwekkend.”

Martine Van Keer, hoofd van het vrijwilligersteam decoratie. 

Martine Van Keer, hoofd van het vrijwilligersteam decoratie. ©  Joris Herregods

“In augustus zijn we gestart met de planning en het zoeken naar vrijwilligers”, zegt Van Keer. “Daarna zijn we gestart met het maken van de zowat tweeduizend pakjes die nu overal in het kasteel staan te pronken. We hebben zelfs een vrijwilligster die gespecialiseerd is in het maken van chique strikken voor de pakjes. Een van de kamers is omgevormd tot een soort tearoom die vol taarten staat. Die hebben we in september gemaakt. Dat heb ik samen gedaan met de twee andere verantwoordelijken, Ingrid Van Bruyssel en Erna De Boeck.”

Kerst wordt hier écht magisch. 

Kerst wordt hier écht magisch. ©  Joris Herregods

“Ik vond Kerstmis altijd al iets magisch”, zegt Martine. “Ik doe hier al een paar jaar vrijwilligerswerk in de zomer en droomde er toen al van om hier eens een grote mooie kerstboom te versieren. Toen twee jaar geleden de oproep kwam voor vrijwilligers voor de eerste Kerstmagie, schreef ik me meteen in voor alle werkgroepen in de hoop dat ik toch iets zou mogen doen. Ze vroegen toen iemand om verantwoordelijk te zijn voor de decoratie.”

Het kasteel praat

Heleen Van Aken is de regisseur van Kerstmagie in Hingene. Bij de vorige editie regisseerde ze acteurs om enkele toneelstukjes op te voeren, deze keer trainde ze de ceremoniemeesters die met de groepen door het kasteel wandelen. “De bezoekers wandelen van de ene kamer van het kasteel naar de andere”, zegt Van Aken.

“De ceremoniemeesters zorgen een beetje voor een magisch aspect. Er zijn deze keer immers geen acteurs in de kamers, maar het is het kasteel zelf dat praat. De ceremoniemeesters zijn echt het gezicht van het evenement en ik heb hen daar een paar maanden op voorbereid. Dat gaat over het zoeken van goede bindteksten tot het samen met hen het parcours in het kasteel te verkennen. Maar ze leerden ook inspelen op onverwachte gebeurtenissen of op kinderen die iets geks doen. We hebben er vooral voor gezorgd dat ze zich heel comfortabel voelen in die rol van ceremoniemeester. Dat ze nu hun kostuum van ceremoniemeester kunnen aantrekken, helpt heel erg om hen helemaal in rol van ceremoniemeester te krijgen, het geeft hen meteen de juiste houding.”

Heleen Van Aken regisseert Kerstmagie in Hingene: “De ceremoniemeesters zijn het gezicht van het evenement.” 

Heleen Van Aken regisseert Kerstmagie in Hingene: “De ceremoniemeesters zijn het gezicht van het evenement.” ©  Joris Herregods

Voor Mieke Jacobs uit Wilrijk en Veronique Thys uit Hingene was het donderdagavond best spannend: voor de generale repetitie trokken ze hun pak van ceremoniemeester aan en gingen ze voor de eerste keer met een groepje op stap door het kasteel. “Ik was er twee jaar geleden ook bij en vond het toen keitof”, zegt Mieke. “Zodra ik hoorde dat er ook dit jaar Kerstmagie was, heb ik me gemeld. De sfeer is uniek en dit is gewoon heel fijn om te doen.”

“Voor mij is dit de eerste keer”, zegt Veronique Thys. “Het is wel een hele uitdaging want ik heb niet de minste ervaring met toneel of zo. Anderzijds werk ik in de kinderopvang en daar doe ik ook al eens zotte dingen.”

Voor Mieke Jacobs uit Wilrijk (links) en Veronique Thys uit Hingene was het donderdagavond best spannend. 

Voor Mieke Jacobs uit Wilrijk (links) en Veronique Thys uit Hingene was het donderdagavond best spannend. ©  Joris Herregods

Het betoverende kerstspektakel Kerstmagie is van productiehuis Historalia van prins Simon de Merode. Je kunt het deze kerstperiode beleven in acht kastelen in Vlaanderen en twee in Wallonië. Je kunt een plaatsje reserveren voor een theaterwandeling door het kasteel van 4 tot en met 26 december. De bezoekers lopen bovendien in één richting in groepjes van maximaal twaalf mensen door het kasteel. Tickets 15,95 euro, kinderen onder de 5 jaar mogen gratis naar binnen.

De bezoekers kunnen ook zitten tijdens de wandeling. 

De bezoekers kunnen ook zitten tijdens de wandeling. ©  Joris Herregods

 

 ©  Joris Herregods

 

 ©  Joris Herregods

 

 ©  Joris Herregods

 

 ©  Joris Herregods

 

 ©  Joris Herregods

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio