© Jan Marivoet Vogelwerkgroep Rupel

Zeldzame wilde zwaan gespot op Noordelijk eiland Wintam

Bornem -

Deze week werd door vogelspotters aan het Noordelijk eiland tussen de groep kleine zwanen een wilde zwaan ontdekt. “Dat is een heuse topwaarneming voor het Noordelijk eiland”, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek en Vogelwerkgroep Rupel.

Guy Delforge

“Het Noordelijk eiland staat bekend als één van de beste vogelkijkgebieden in het Rivierenland bij de Schelde en de Rupel en in elke periode van het jaar is er wel iets te beleven”, zegt De Keersmaecker. “Bij sommige vogelkijkers hoort een bezoek aan het Noordelijk eiland bij hun dagelijkse bezigheden en er ontsnapt dan ook weinig aan hun aandacht. Nu de vogeltrek voorbij is, zijn het vooral de zogenaamde overwinteraars die de aandacht trekken en daarbij hoort een groep kleine zwanen. Het zijn vogels die na een trektocht van ruim 3.000 km vanuit hun broedgebieden in de Siberische toendra’s naar West-Europa trekken; de meeste overwinteren in de Lage Landen.”

“Kleine zwanen zijn kleiner dan knobbelzwanen, waarvan er het hele jaar een viertal exemplaren op het Noordelijk eiland vertoeven en die er ook broedvogel zijn. Kleine zwanen vallen ook op door hun snavel, die deels geel en zwart is, in tegenstelling tot knobbelzwanen, die een oranje snavel hebben.”

Geen jongen

De laatste weken zat een achttal kleine zwanen aan het Noordelijk eiland, allemaal adulte vogels en dat is minder goed nieuws”, zegt De Keersmaecker. “Normaal horen er bij de adulte vogels immers jonge vogels mee te reizen. Afgelopen week werd tussen de groep kleine

De wilde zwaan op de plas van het Noordelijk eiland.

De wilde zwaan op de plas van het Noordelijk eiland. © Jan Marivoet Vogelwerkgroep Rupel

zwanen wel een wilde zwaan gezien en dat is een heuse topwaarneming voor het Noordelijk eiland. In tegenstelling tot kleine zwanen, hebben wilde zwanen meer geel op de snavel en ze zijn ook een stuk groter, ongeveer even groot als een knobbelzwaan. Ze zijn wel veel lichter gebouwd, wat praktisch is als je een paar duizend kilometer moet vliegen tussen de broedgebieden en de overwinteringsgebieden. Wilde zwanen broeden in Rusland en Scandinavië, waar ze moerassen opzoeken om hun nesten te bouwen.”

Zaterdag 4 december kun je gaan vogels kijken op het Noordelijk eiland. Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Natuurpunt een vogelkijkwandeling omheen het Noordelijk eiland, telkens van 9 tot 12u. Je kan aansluiten aan de veersteiger op de Rupeldijk in Schelle om 8.50u of aan de veersteiger aan de Rupeldijk in Wintam om 9u. Je brengt best een verrekijker of een telescoop mee. Vooraf inschrijven is verplicht en dat kan bij debacker-vanlinden@telenet.be

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio