De organisatoren van de Internationale Antiquarenbeurs kijken uit naar de dertigste editie. 

De organisatoren van de Internationale Antiquarenbeurs kijken uit naar de dertigste editie. © Dirk Vertommen

Verkopers van eeuwenoude boeken verzamelen op Internationale Antiquarenbeurs in Mechelen: duurste topstuk kost 135.000 euro

Mechelen -

In het Cultuurcentrum in Mechelen vindt dit weekend de dertigste editie van de Internationale Antiquarenbeurs plaats. Op de beurs bieden handelaars uit binnen- en buitenland unieke boeken, kaarten en prenten aan. Het duurste topstuk kost maar liefst 135.000 euro. “Maar ook het grote publiek kan hier terecht”, aldus de organisatoren.

Stijn Van de Sande

De Internationale Antiquarenbeurs is een begrip in de wereld van antieke boeken, kaarten en prenten. Dit jaar wordt de beurs al voor de dertigste keer georganiseerd in Mechelen. “We mogen zeggen dat we een erg belangrijke beurs zijn in dit segment van de markt”, zegt medeoprichter Leo Kerssemakers. “Handelaars uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland verzamelen hier om hun unieke stukken te verkopen.”

Met de beurs willen de organisatoren het grote publiek warm maken voor antieke boeken. “We willen hen de liefde voor het boek bijbrengen”, zeggen Emile Kerssemakers en de Mechelse Isabella Garcia van Antiquariaat Garcia Onder-Den-Toren. “Deze historische boeken maken niet alleen een belangrijk deel uit van onze cultuur en geschiedenis, het zijn ook echte kunstwerken die met de hand gemaakt en gebonden werden. Het zijn artistieke producten.”

Isabelle Garcia van Antiquariaat Garcia in Mechelen, doorbladert een kruidenboek van Dodoens.

Isabelle Garcia van Antiquariaat Garcia in Mechelen, doorbladert een kruidenboek van Dodoens. © Dirk Vertommen

Aan kunst en antiek hangt vaak een stevig prijskaartje, en dat is op de Antiquarenbeurs niet anders. Voor het allerduurste boek betaal je een slordige 135.000 euro. Al heeft aanbieder Bart De Roo ook ‘goedkopere’ boeken. “Een kettingbijbel uit 1628 kost zo’n 17.500 euro”, zegt hij. “Er is van dit boek maar één exemplaar gemaakt, want het is een huwelijkscadeau voor de dochter van een voormalige burgemeester van Harderwijk. De Bijbel is versierd met prachtig zilverwerk en het wapenschild staat er in gegraveerd.”

Ook voor een Leo Belgicus, een kaart waarbij de Nederlanden zijn weergegeven in de vorm van een leeuw, betaal je al snel enkele tienduizenden euro. En voor een kruidenboek van Dodoens uit 1644 moet je een paar duizend euro uittrekken. “Maar niet alles kost een fortuin”, zegt Emile Kerssemakers. “Er zijn verschillende factoren die de prijs bepalen. Je kan hier evengoed zeldzame stukken vinden voor tien euro. We proberen zo een heel breed publiek aan te spreken.”

Van deze bijbel uit 1628 bestaat er maar één exemplaar. De kostprijs: 17.500 euro.

Van deze bijbel uit 1628 bestaat er maar één exemplaar. De kostprijs: 17.500 euro. © Dirk Vertommen

De nieuwe coronamaatregelen dreigden wel stokken in de wielen te steken. “We wachtten bang af”, zeggen de organisatoren. “We hebben lang getwijfeld, maar we voelden bij de bezoekers en standhouders dat er nood was aan een nieuwe beurs. Je wil een boek kunnen bekijken, vastpakken en doorbladeren. Dat kan via online verkoop niet. Op een beurs kan je ook meer uitleg en advies geven. Zeker voor beginnende verzamelaars is dat belangrijk. Daarom hebben we beslist om toch door te zetten.”

De beurs opent vandaag, vrijdag, van 14 tot 20u. Op zaterdag is ze geopend van 11 tot 18u en op zondag van 11 tot 17u. Een gratis toegangskaartje kan je verkrijgen via de website en het voorleggen van het Covid Safe Ticket is verplicht.

Een antieke Leo Belgicus kost al snel enkele tienduizenden euro.

Een antieke Leo Belgicus kost al snel enkele tienduizenden euro. © Dirk Vertommen

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio